Vjesnik: 26. 10. 2004.

U Pentagonu krivotvorena izvješća CIA­e o Iraku

Demokratski senator Carl Levin podnio je izvješće o neugodnim otkrićima i vjerojatnim manipulacijama Bijele kuće Senatskom odboru za obranu, ali o tome će se raspravljati tek nakon izbora

ZAGREB - Već je duže vrijeme više nego očito da su (američke) optužbe na račun navodnog Saddamovog pripremanja proizvodnje nuklearnog oružja i posjedovanja kemijskog i biološkog oružja, bile potpuno neosnovane. Podjednako neosnovane bile i optužbe o povezanosti Saddamovog Iraka i Bin Ladenove Al Qaide.

George Tenet, bivši direktor CIA-e nije jedini koji je priznao ne samo pogrešne obavještajne procjene već i sugerirao da su se događale zloporabe obavještajnih službi. Tjedan dana uoči predsjedničkih izbora, vodeći američki mediji postavljaju pitanje do koje je mjere predsjednik George W. Bush sa svojim najbližim suradnicima znao da su procjene krive, a optužbe (na račun Saddama, oružja koje posjeduje ili priprema, i njegove povezanosti s Al Qaidom) neosnovane.

Povod je izvješće koje je prošlog četvrtka Senatskom odboru za oružane snage podnio demokratski senator Carl Levin. U tom se izvješću kaže kako su, govoreći o navodnom iračkom oružju i Saddamovoj povezanosti s Al Qaidom, predsjednik Bush, potpredsjednik Dick Cheney i ostali »podigli optužnicu protiv Saddama« koja se temelji na »činjenicama« koje je izmislio ured Douglasa Feitha, državnog podtajnika za obranu. Jesu li Bush i Cheney znali da se radi o »isfabriciranim« podacima? Izvješće Carla Levina to samo sugerira, ali činjenica je da je na temelju lažnih dojava i obavještajnih izvješća američka javnost animirana da podrži napad na Irak.

Feith je, prema Levinovu izvješću Senatskom odboru, izveo rabotu kojom se potvrđuje kako obavještajne agencije mogu biti »skuhane« i izmanipulirane tako da njihova izvješća budu podudarna sa političkim ciljevima (Bijele kuće).

No, na početku je bio - Rumsfeld koji je zagovarao, kaže Levin, napad na Irak još i prije nego što je Bush ušao u Bijelu kuću, dakle i prije 11. rujna 2001. godine. Rumsfeld je želio dokaze o Saddamovoj vezi s Osamom bin Ladenom, i dokaze o tome da priprema oružje za masovno uništavanje. Za tu operaciju prikupljanja »dokaza« bio je zadužen Feith koji je pokušavao uvjeriti DIA (Defense Intelligence Agency - Obrambenu obavještajnu agenciju, dakle obavještajnu službu Pentagona) da radikalno promijeni svoje mišljenje. DIA je dotad na temelju svojih obavještajnih podataka tvrdila kako nema nikakve veze između Saddama i Osame bin Ladena. Kad je DIA odbila promijeniti stajalište, Feith je sjeo i napisao svoje izvješće. Carl Levin obavještava Senatski odbor kako je Feith, »potkrjepljujući« tezu koju je želio nametnuti (o povezanosti Iraka i Al Qaide), uzeo izvješća CIA-e, malo ih »redigirao«, ubacio obavještajna izvješća iz Iraka iz pete ruke i prezentirao ih kao »ključne dokaze«.

Ostalo je, kako se ono kaže, povijest. Irak je napadnut na temelju optužbe o oružju i povezanosti s Al Qaidom, a kasnija izvješća Senatskog odbora za obavještajne službe pokazala su da su obavještajne službe (CIA, DIA) bile u pravu, a Feith u krivu. Štoviše, upozorava sada Levin, Feith je znao da su CIA i DIA u pravu, pa je ipak (odnosno, baš zbog toga) krivotvorio njihova izvješća. Pitanje je samo koliko je toga bila svjesna Bijela kuća.

Uza sve to, The New York Times je u broju od ponedjeljka objavio prvi od dva nastavka o odnosu Bijele kuće prema terorizmu, pod naslovom »Kako je Amerika preinačila svoje zakone o terorizmu«. U tekstu se navodi niz primjera kako je Busheva administracija manipulirala pravosuđem i zakonodavstvom, pod izlikom nužne borbe protiv terorizma.

International Herald Tribune u komentaru u ponedjeljak kaže kako se radi o nečem što je mnogo ozbiljnije, pitajući koliko je o svemu tome znao sam Bush? Nažalost, američki birači ostaju zasad bez odgovora. Naime, Senatski odbor, dobivši Levinovo izvješće prošlog četvrtka, odlučio je staviti ga na dnevni red - tek nakon izbora.

Krešimir Fijačko