Slobodna Dalmacija: 26. 10. 2004.

EKSKLUZIVNO BIVŠI PREMIJER tzv. SAO KRAJINE I NEKADAŠNJI PETRINJSKI MOĆNIK UPUTIO DOPIS NA 40-ak STRANICA

Mikelić od ministrice Škare-Ožbolt traži da ispita njegov slučaj

Borislav Mikelić koji je 1993. godine u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora, tvrdi da je "ludost" ono što mu je optužnicom u Hrvatskoj stavljeno na teret te od ministrice Vesne Škare-Ožbolt traži da prouči njegov predmet

ZADAR - Borislav Mikelić, bivši premijer tzv. SAO Krajine i nekadašnji moćni direktor petrinjskog "Gavrilovića", iz Beograda je uputio debelo pismo ministrici pravosuđa Vlade RH Vesni Škare-Ožbolt. "Slobodna", naime, doznaje da je opširna Mikelićeva predstavka zaprimljena u Ministarstvu pravosuđa. Petrinjski "veliki tata", kako su ga u tom gradu nazivali osamdesetih godina, u predstavci Ministarstvu pravosuđa RH na 40-ak stranica opširno objašnjava sve događaje vezane uz sudski postupak kojim je on 1993. godine u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora na sisačkom Županijskom sudu.

Motivi ovako opširnog obraćanja Mikelića hrvatskim vlastima za sada nisu dovoljno jasni. Pitanje je u kolikoj će mjeri pismo koje je zaprimilo Ministarstvo pravosuđa biti dostupno javnosti. Koliko je "Slobodnoj" poznato, u pismu se navode detalji zašto je Đuro Brodarac, župan sisačko-moslavački, bio "projektant" optužnice protiv Mikelića, kao i kakvu su ulogu u tome igrali tadašnji i sadašnji visoki dužnosnici HDZ-a.

Tvrdeći da je "ludost" ono što mu je optužnicom u Hrvatskoj stavljeno na teret, s obzirom da u inkriminirano vrijeme nije ni bio na prostoru Hrvatske, već je radio u Beogradu, Mikelić od ministrice Škare-Ožbolt traži da prouči njegov predmet. Nije poznato traži li poništenje sisačke pravomoćne presude, zbog koje je za njim kasnije raspisana i tjeralica, već traži "kontrolu predmeta" od ministrice pravosuđa i Državnog odvjetništva, barem koliko je za sada poznato.

Hrvatska je inače lani tražila Mikelićevo izručenje, nakon što je on u Srbiji uhićen poslije ubojstva premijera Zorana Đinđića. Teretilo ga se za povezanost sa "zemunskim klanom" i nakon uhićenja njegovo je izručenje zatražila ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović. Međutim, zahtjevu za izručenjem nije udovoljeno, a Mikelić je ubrzo, nakon istrage, oslobođen sumnji i pušten.

Prije rata veliki partijac i član CKJ, Mikelić je osamdesetih godina slovio za najvećeg političkog moćnika cijeloga petrinjskog područja. Direktor "Gavrilovića" bio je više od deset godina i poznato je da je reagirao nakon privatizacije "Gavrilovića", tvrdeći da je tvrtka vrijedna 1,2 milijarde eura prodana za 1,65 milijuna eura sinu posljednjeg vlasnika Đuri Gavriloviću.

Koji su Mikelićevi motivi za opširnu "ispovijed" hrvatskoj ministrici i koja su njegova konkretna traženja od hrvatske Vlade i Ministarstva pravosuđa, za sada nije poznato.

Lada KALMETA