Slobodna Dalmacija: 26. 10. 2004.

NAJNOVIJI ZAHTJEV CARLE DEL PONTE O ISPORUCI ODLUKA I ISPRAVA BIVŠE HERCEG-BOSNE

Haag traži dokumentaciju Hercega, Raguža i Tadića

Glavna haaška tužiteljica također traži i dokumente koji se vezuju za zatvore koji su postojali na teritoriju bivše Herceg-Bosne: Heliodrom, Vojno, Dretelj, Gabela i Ljubuški

SARAJEVO - Carla del Ponte, tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu SFRJ zatražila je od Vlade BiH i Vlade Federacije da joj dostave svu evidenciju, dokumente i podatke koji se odnose na Ured za prognanike, izbjeglice i raseljene osobe s područja bivše Herceg-Bosne.

Riječ je o dokumentaciji koja se donosi na razne zapovijedi, memorandume, priopćenja i odluke o razmjeni zarobljenih osoba, a koje su u to vrijeme potpisivali Nevenko Herceg, bivši tajnik Ureda za prognanike i raseljene osobe Hereceg-Bosne, Martin Raguž, zamjenik načelnika Ureda za prognanike i izbjeglice Herceg-Bosne, Darinko Tadić, načelnik Ureda za proganike i raseljene osobe Herceg-Bosne i Adalbert Rebić, bivši predstojnik Ureda za prognanike i izbjeglice pri Vladi Republike Hrvatske. Također se spominju još imena i Berislava Pušića, Miljenka Lugonje i Joze Marića koji su do kraja 1993. godine obnašali dužnosti vezane za razmjenu zarobljenika i drugih osoba.

Glavna haaška tužiteljica također traži i dokumente koji se vezuju za zatvore koji su postojali na teritoriju bivše Herceg-Bosne: Heliodrom, Vojno, Dretelj, Gabela i Ljubuški. Tužiteljstvo zahtijeva da Vlada BiH tražene dokumente, ukoliko su joj dostupni, proslijedi Uredu haaškog suda u Sarajevu, najkasnije trideset dana od prijema zahtijeva iz Haaga.

Iz Ureda hrvatskog časnika za vezu s Tribunalom nam je potvrđeno da su zahtijevi sličnog sadržaja upućeni i na adrese srpskog i bošnjačkog časnika u Haagu. Goran Mihaljević, hrvatski časnik za vezu, kazao nam je kako su već poduzeti odgovarajući koraci i radnje prema utvrđenom planu.

— Pozitivan pristup ovom zahtijevu mogao bi otkloniti mnoge sumnje i neistine koje su bile javno interpertirane o Herceg-Bosni - kazao je Mihaljević.

Z. TULIĆ