Vjesnik: 27. 10. 2004.

Mesić mimo dobrih običaja

DUBRAVKO GRAKALIĆ

Činjenice su jasne: Jadranka Kosor ušla je u HDZ »tek« 1995., a Stjepan Mesić je tu stranku osnivao još 1989. Dakle, Mesić je stari HDZ-ovac, iako je u međuvremenu osnovao raskolničke Hrvatske nezavisne demokrate (mastermind te operacije ipak je bio Joža Manolić), a Jadranka Kosor je pripadnica neprvoboračkog HDZ-a koji je tek Sanaderovim izborom za šefa stranke dobio pravo glasa. U međuvremenu je Mesić bio, sa svojom polovicom HND-a, udružen s HNS-om koji ga je i kandidirao za predsjednika, u nedostatku boljih kandidata.

Ali zašto sada, na pragu predsjedničke kampanje, Mesić prebrojava godine staža Jadranke Kosor u HDZ-u? Iz dva razloga - da bi ponizio konkurenticu neukusnom i uvredljivom tvrdnjom kako je u Tuđmanu pronašla oca (u tom bi joj slučaju Mesić bio stric od tete) te da bi za sebe dobio dio glasačkog tijela HDZ-a. Mesić želi privući »stare HDZ-ovce«, članstvo i bivše članstvo te simpatizere krutog, Tuđmanova HDZ-a koji je na vlasti bio do 1999. Njihovi mu glasovi trebaju za pobjedu u prvom krugu koji je prevažan za njega. Dođu li izbori do drugog kruga, neće mu biti lako.

»Stari HDZ« čine nostalgičari za dr. Franjom Tuđmanom koji nisu zadovoljni blagom Jadrankom Kosor ni na mjestu predsjedničke kandidatkinje, a kamoli na mjestu predsjednice. Statistika ih iskazuje kao one koji jesu za HDZ, ali ne za Jadranku Kosor pa je u njima Mesić vidio priliku za podršku u izbornom blitzkriegu. Naime, dio konzervativnijih birača upravo su ono što Mesiću nedostaje do potpune sreće na izborima. Podržala ga je ljevica - Račan mu je čak poručio da ne priča viceve - te HNS, HSS, LS kao i druge manje i regionalne stranke centra i lijevog centra. Zanimljivo je, također, što Mesić neprekidno tvrdi da bi radije vidio dr. Andriju Hebranga kao HDZ-ova kandidata. Nesumnjivo jer Hebrang dobiva manje glasova od Jadranke Kosor, no čini se i da Predsjednik misli kako je visoka politika ipak »muški posao« u kojem žene, eventualno, »traže oca«.

Mesić je neukusnom izjavom pokazao kako ga ništa ne sprječava da ponizi i omalovaži protukandidate. Ni moral niti dobri običaji.