Slobodna Dalmacija: 27. 10. 2004.

VAPAJ IZ BEOGRADA BIVŠI PREMIJER tzv. SAO KRAJINE U PISMU MINISTRICI PRAVOSUĐA VESNI ŠKARE-OŽBOLT TVRDI DA JE ŽRTVA MONTIRANOG PROCESA

MIKELIĆ: PONIŠTITE PRESUDU ILI ĆU VAS TUŽITI STRASBOURGU

Godinu dana nakon presude, u Zagrebu sam tri mjeseca pregovarao sa Šarinićem, Matešom, Pašalićem ... Nisu se pitali kako je moguće da pregovaraju s osuđenim ratnim zločincem, piše ministrici pravosuđa Borislav Mikelić

ZADAR - Nakon što je bivši premijer tzv. SAO Krajine Borislav Mikelić iz Beograda uputio opširnu predstavku hrvatskoj ministrici pravosuđa Vesni Škare-Ožbolt tražeći da preispita njegov slučaj i presudu kojom je za ratni zločin kažnjen s 20 godina zatvora, "Slobodna" je došla do dokumentacije koju je, uz obilne potvrde, priloge i fotokopije, Mikelić poslao Ministarstvu pravosuđa. Iz njegove je predstavke bjelodano da pod "preispitivanjem" svojegg slučaja Mikelić zapravo traži da Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske poništi pravomoćnu presudu kojom je on u odsutnosti 1993. godine osuđen na 20 godina zatvora na Županijskom sudu u Sisku, te da se povuče međunarodna tjeralica koja je raspisana protiv njega.

Ako se ne postupi po njegovim zahtjevima, Mikelić prijeti tužbom protiv RH Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Sve to vrlo opširno argumentira ministrici Škare-Ožbolt.

"Osnovni razlog zbog kojeg sam odlučio da vam se obratim i iznesem šire kazivanje o svim događajima, je moja namjera da definitivno dovedem do kraja priču o politički montiranoj optužnici protiv mene i presudi Županijskog suda u Sisku.

To ću učiniti ili u okvirima hrvatskog pravosuđa ili pred Međunarodnim sudom za ljudska prava", piše Mikelić, koji objašnjava da ni jedan dan nije boravio na području "krajine" u doba ratnih sukoba 1991. godine. Zaposlio se u Beogradu u travnju 1991. godine u poduzeću "Progres" kao pomoćnik generalnog direktora, a Županijski sud u Sisku osudio ga je 1993. godine zbog ratnog zločina.

"Godinu dana nakon te presude postao sam šef Pregovaračkog tima o ekonomskim odnosima između Republike Srpske Krajine (RSK) i Republike Hrvatske.

Pregovori su se održavali puna tri mjeseca, uglavnom u Zagrebu. Nitko s hrvatske strane nije postavio pitanje kako je moguće da šef Pregovaračkog tima bude osuđeni ratni zločinac. S hrvatske strane u timu su bili Hrvoje Šarinić, Zlatko Mateša, Ivić Pašalić, generali Petar Stipetić i Zvonimir Červenko, Joško Morić iz MUP-a RH, predsjednik Vrhovnog suda Željko Olujić te četvorica veleposlanika.

Ekonomski sporazum, s mojim potpisom, ratificirao je nakon toga hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, kao i Hrvatski sabor. S potpisom ratnog zločinca? Ne, ti hrvatski dužnosnici su znali da je sisačka presuda bila politički motivirana. Da to nisu znali, bili bi se suprotstavili da budem šef Pregovaračkog tima", ističe Borislav Mikelić, napominjući kako je "još čudnije" da Hrvatska traži njegovo izručenje i raspisuje tjeralicu tek deset godina nakon pravomoćne presude.

Bivši direktor "Gavrilovića" nadalje tvrdi da su "prljavu političku hajku" protiv njega počeli sisački kadrovi HDZ-a, na čelu s Đurom Brodarcem i Ivanom Bobetkom, "uz asistenciju nekih kadrova iz vrha HDZ-a u Zagrebu".

"Osobno mi je posebno stalo da se utvrdi materijalna istina o događajima na području Petrinje i da se pred lice pravde izvedu osobe koje su izdavale naređenja da se vrši likvidacija građana hrvatske nacionalnosti, da se pale njihova sela i uništava imovina.

Ja nisam sudjelovao niti u paljenju živice. Neophodno je utvrditi materijalnu istinu i o tome tko je s hrvatske strane za vrijeme Oluje izdavao naređenja da se likvidira više od 200 Srba na području Banije. Istražni organi u Sisku imali su dovoljno vremena da identificiraju počinitelje tih kaznenih djela na tom području u ratu, koja su počinili Srbi i Hrvati.

Da su to odgovorno učinili, onda bi ta politički projektirana presuda već bila skinuta s moga imena", piše Mikelić.

"Ako vam je stalo do istine, onda treba ispitati moje angažiranje tijekom svih ratnih godina. Upućujem vam široku elaboraciju da je presuda Županijskog suda u Sisku zasnovana na montiranoj optužnici tužitelja Franje Jerkovića, uz podmetnute lažne svjedoke.

Petrinju sam napustio kada nije bilo ratnih sukoba i ni jedno djelo za koje me optužnica tereti nisam mogao počiniti", piše, među ostalim, bivši premijer SAO Krajine hrvatskoj ministrici. Zaključno, on navodi da "nakon što nadležni pravosudni organi u Hrvatskoj razmotre sve činjenice", da je poništenje sporne presude protiv njega "neizbježan čin", kao i povlačenje tjeralice.

U suprotnom se obraća Strasbourgu jer je "proteklih 11 godina pretrpio veliku štetu".

Lada KALMETA