Novi list: 27. 10. 2004.

ORGANIZATORI AKCIJE »NAJBOLJE OD NAS« I TVRTKA HEWLETT PACKARD ZAČUĐENI ODLUKOM MINISTARSTVA

Zašto Ministarstvo branitelja kupuje besplatna računala?

ZAGREB – Iako svi sudionici humanitarne akcije za nabavu računala obiteljima s osmero i više djece tvrde da su dogovorili doniranje računala, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i u svojoj reakciji na naš jučerašnji tekst potvrđuje da će ta računala – kupiti.

Nabava osobnih računala za obitelji s osmero i više djece projekt je Ministarstva u sklopu kojeg je potpisano pismo namjere s tvrtkom Hewlett Packard za nabavku 1.200 osobnih računala u iduće tri godine za višečlane obitelji.

– Dakle, iz proračunskih sredstava Ministarstva u ovoj godini osigurat će se računala za oko 500 obitelji s osmero i više djece, a pritjecanjem sredstava iz projekta »Najbolje od nas« tijekom sljedeće tri godine osigurat će se računala za obitelji sa sedmero djece, šestero, petero,... – kaže se u reagiranju Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Međutim, niti organizatori projekta »Najbolje od nas«, niti tvrtka Hewlett Packard ne znaju objasniti zbog čega je Ministarstvo sada krenulo samo u kupovinu računala. Naime, pismom namjere potpisanim s tvrtkom HP u srpnju ove godine doista se ta tvrtka obvezala donirati 400 računala za obitelji sa osmero i više djece, no bez vremenskog roka. Kako se kasnije ispostavilo da je takvih obitelji zapravo 486, pristali su donirati i tih dodatnih 86 računala. I ne samo to, nego su pristali donirati 1.200 računala za višečlane obitelji koje imaju manje djece.

– Točno je da smo se obvezali donirati sva ta računala, no nismo rekli kada jer to ovisi o nekim drugim poslovima – potvrdila nam je Lora Neidhart iz HP-a, no nije znala objasniti zbog čega sada Ministarstvo kupuje ta računala.

I jedan od organizatora akcije Goran Krnjak ne zna zbog čega sad Ministarstvo kupuje ta računala.

U srpnju je jedna od producenata akcije Ivana Nobilo ustvrdila da je koncert Tonyja Cetinskog u potpunosti ispunio cilj.

– Nabavili smo i više od željenih kompjutora od tvrtke HP koja je i partner ovog projekta, tvrdila je tada Nobilo.

U Ministarstvu nam ni jučer nisu mogli objasniti zbog čega kupuju računala koja su javno obećali donatori u sklopu humanitarne akcije.

S. VEJNOVIĆ