Novi list: 28. 10. 2004.

Laku noć, Europo!

Piše: Branko Mijić

Zaključio sam da se danas glasovalo, rezultat ne bi bio pozitivan za institucije EU i za europski projekt, obrazložio je jučer pred Europskim parlamentom povlačenje svog prijedloga o potvrdi svojih 24 »ministara« Jose Manuel Barroso, nasljednik Romana Prodija na čelu Europske komisije.

Bivši portugalski premijer morao se povući nakon oštrih reakcija na kandidaturu talijanskog demokršćanina Rocca Buttiglionea za povjerenika Komisije za pravosuđe, koja uključuje i zaštitu temeljnih ljudskih prava kao i borbu protiv diskriminacije. Berlusconijev je favorit šokirao europarlamentarce izjavama kako je »homoseksualnost grijeh« te da »brak postoji kako bi žene rađale djecu i imale zaštitu muževa«. Takve opservacije bliskog prijatelja pape Ivana Pavla Drugog nisu ogorčile jedino konzervativce, pa je Barroso morao odustati od glasovanja svjestan da povjerenje ne bi dobio, te da bi se jedna od najvećih političkih kriza u koju je zapala EU dodatno produbila.

U »najkatoličkijoj zemlji u Europi«, kako neki vide Hrvatsku, svjedoci smo znatno rigidnijih istupa prema kojima je Buttiglione tek puki »euroeufeminist«. Tako je hrvatska Vlada u posljednji trenutak odustala od »ideje« da »ispravan privatan život« bude uvjet za državnu službu. Lako je za pretpostaviti da bi tu novovjeku inačicu »moralne i političke podobnosti« na svojoj koži među prvima osjetili homoseksualci. O našim »madrac mudracima« poput Anta Kovačevića koji nas, citirajući Slavka Kolara, želi uvjeriti kako žena misli da je muškarac ne voli ako ne osjeti udarac njegove ruke na sebi, suvišno je i govoriti. U sjećanju jedne žene, predsjedničkog kandidata i potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor »Dan žena živi kao dobar povod muškarcima da si popiju«, pa je Hrvatska ove godine bila jedna od rijetkih zemalja koja ga službeno nije obilježila, a karanfil proglasila komunističkim cvijetom.

Jedna pak druga žena osudila je nepravomoćno čovjeka starog 62 godine kojemu je dokazano da je u jednome danu dva puta silovao 21-godišnju djevojku na minimalnu kaznu od godine dana zatvora iako je maksimalna deset! Milanu Piškoviću, koji je žrtvi bio direktor i prijetio joj oružjem, u olakotne okolnosti uzeta je njegova dob, to što je otac troje djece kao i »doprinos u stvaranju samostalne Hrvatske«! Vijeće nije pronašlo niti jednu otežavajuću okolnost, za to nije bilo dovoljno što je djevojka prije zločina bila nevina, što se sve zbilo u procesu zapošljavanja, što joj se prijetilo puškom i što je prije silovanja bila izudarana. Takvu presudu donijela je tadašnja sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Ileana Vinja koja je upravo jučer pred predsjednikom DSV-a Milanom Gudeljom prisegnula kao novi sudac Vrhovnog suda Hrvatske.

Laku noć, Europo!