Slobodna Dalmacija: 28. 10. 2004.

EUROPSKI PARLAMENT ODGODIO GLASOVANJE O PRIJEDLOGU SASTAVA EUROPSKE KOMISIJE

Barroso - gubitnik

STRASBOURG - Budući predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso zatražio je odgodu glasovanja u Europskom parlamentu o svom prijedlogu sastava Komisije kako bi izbjegao mogućnost da nova Komisija ne dobije potvrdu.

Barroso je šefu socijalističke frakcije u Parlamentu Martinu Schulzu, čijih je 200 zastupnika zatražilo da se zamijeni kontroverzni kandadat za povjerenika Roco Buttiglione, rekao da će zatražiti odgodu glasovanja o svojoj ekipi kako bi pripremio promjene u njezinu sastavu, rekao je glasnogovornik socijalističke frakcije Enda McKay.

"Barroso je zatražio da Europski parlament odgodi glasovanje o Europskoj komisiji", rekao je McKay.

"Barroso je rekao da danas nema prijedloga za Europski parlament. Mi ćemo reći O.K., dakle danas neće biti glasovanja", dodao je socijalistički glasnogovornik.

Barroso se odlučio na taj korak nakon što je zaključio da ne može dobiti dovoljan broj glasova u Parlamentu ako ne zamijeni Roca Buttiglionea, kojeg su mnogi zastupnici napali zbog njegovih stajališta o homoseksualnosti i braku.

"Barroso zna da je izgubio. Sada je na njemu da pronađe izlaz", rekao je vođa Zelenih u Parlamentu Daniel Cohn-Bendit. Schulz je rekao da će prihvatiti odgodu glasovanja o novoj Komisiji od mjesec dana. Zbog te odgode EU ulazi u političku krizu dva dana prije svečanog potpisivanja prvog europskog Ustava u Rimu. Sadašnja Komisija, na čelu s Romanom Prodijem, nastavit će obnašati dužnost do izbora nove komisije.

Čelnici Europske pučke stranke, koja ima najbrojniju frakciju u Europskom parlamentu s 268 zastupnika, kažu da su shvatili da ne mogu osigurati ni minimalnu većinu glasova.

S druge strane, Barrosovi suradnici tvrde da je prijetila opasnost da izgubi potporu i EPP-a ako Buttiglionea, kojeg je predložio za povjerenika za pravosuđe i unutarnje poslove, prisili na ostavku ili ga predloži za neki drugi resor.

Talijanski tisak objavio je da je premijer Silvio Berlusconi zatražio od Buttiglionea da se povuče kako bi spasio Barrosovu komisiju.

"Postoji opasnost da srušiš cijelu Komisiju... možeš zamisliti koje bi to posljedice imalo za Europu i Italiju", rekao je, kako ga citira La Stampa, Berlusconi svom ministru za europske poslove. Međutim, izvori bliski Buttiglioneu tvrde suprotno, da je od njega traženo da ne odstupi.

Prodijeva Komisija ostaje

STRASBOURG - Sadašnja Europska komisija, na čelu s Romanom Prodijem, ostat će na dužnosti sve dok Europski parlament ne potvrdi novu komisiju, priopćilo je, u srijedu, Predsjedništvo EU-a.

"Posljedice sadašnje situacije bit će da će Prodijeva Komisija ostati na dužnosti dok to bude potrebno", rekao je nizozemski ministar za Europu Atzo Nicolai. Budući predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso zatražio je, neposredno prije nego što je Parlament trebao glasovati o njegovoj ekipi, odgodu izjašnjavanja nakon što je shvatio da neće moći dobiti potrebnu većinu. Barrosova ekipa trebala je preuzeti dužnost 1. studenog. (H)