Slobodna Dalmacija: 28. 10. 2004.

VELIKA KLADUŠA: VELIK BROJ ZAINTERESIRANIH TVRTKI ZA KUPOVINU "AGROKOMERCA"

Todorić preuzima Babino carstvo?

Velikokladušani u prodaji Agrokomerca vide priliku za konačno vraćanje nekadašnjeg primata i aktiviranje oko 220 raznih tvrtki i tvornica, a među zainteresiranima za kupnju su Podravka i Agrokor

VELIKA KLADUŠA - Tvrtka Agrokomerc, nekadašnji prehrambeni div iz Velike Kladuše i poslovno carstvo koje je izgradio Fikret Abdić Babo, uskoro bi mogla naći novog vlasnika. Među zainteresiranima su i neke hrvatske tvrtke poput Agrokora i Podravke. Velikokladušani u prodaji Agrokomerca vide priliku za konačno vraćanje nekadašnjeg primata i aktiviranje oko 220 raznih tvrtki i tvornica na području Velike Kladuše i Cazina, a jednim dijelom i u Hrvatskoj.

Agrokomerc je pred rat bio na udaru mjenične afere kada se protiv najodgovornijih ljudi u tom poduzeću vodio višemjesečni sudski proces. Sve optužnice pale su, međutim, u vodu jer nije bilo valjanih dokaza. U to vrijeme Agrokomerc je zapošljavao 13.000 radnika, a u proizvodnom lancu široke lepeze bilo je angažirano još 20.000 kooperanata. Uspon ovog kladuškog kolektiva zaustavio je konačno posljednji rat naročito nakon izbijanja sukoba između jedinica 5. korpusa Armije BiH i tzv. Narodne obrane autonomne pokrajine Zapadna Bosna. Uništavanje pojedinih dijelova Agrokomerca, posebno brojnih peradarskih farmi, nastavljeno je, na žalost, i u poslijeratnim godinama.

Poslijeratna nastojanja da se pokrene proizvodnja u Agrokomercu, proglašenim poduzećem od posebnog značaja za Federaciju BiH, nisu uspjela tako da trenutačno radi s 10 do 15 posto kapaciteta, a zaposleno je oko tisuću radnika.

U posljednje vrijeme, međutim, na pomolu su nove nade jer se za njega sve više zanimaju inozemni partneri. Iako natječaj za prodaju tvrtke još nije raspisan, za privatizaciju Agrokomerca već ima dosta zainteresiranih kupaca, među kojima prednjače oni iz Hrvatske i Slovenije, ali i drugih zemalja. Vjeruje se da bi veći uspjeh oko prodaje imala podjela Agrokomerca na dijelove čime bi se osigurala lakša privatizacija. Prema riječima Smaila Toromanovića, v.d. predsjednika Nadzornog odbora Agrokomerca, za kupovinu pojedinih dijelova zainteresirani su Podravka, Agrokor, Kolinska, Lijanovići i nekoliko poznatih tvrtki iz Njemačke i Nizozemske.

Pojavila se i ruska korporacija Kuzin-grupa koja bi kupila cijeli Agrokomerc. Ona je federalnom Ministarstvu industrije uputila i pismo namjere. Ova ruska korporacija godišnje u svijetu pravi promet nešto veći od 6 milijardi dolara. O tome kako će se Agrokomerc privatizirati, znat će se poslije izrade programa privatizacije. Do kraja studenog treba se odlučiti koja će konzultantska tvrtka preuzeti poslove izrade programa privatizacije uz pomoć Ekonomskog instituta u Sarajevu.

Vrijednost Agrokomerca procjenjuje se na 370.000 milijuna, a zaduženje na 40 milijuna KM. Aktivirana je jedino proizvodnja konzumnih jaja, ali su neki od kapitalnih objekata dobro očuvani, kao što su tvornice biskvita, čokolade, majoneze koji bi se vrlo brzo mogli pokrenuti uz odgovarajuća novčana ulaganja. Slično je i s farmama za proizvodnju kunića te purana.

Hoće li se Agrokomerc ponovno podići iz pepela i postati tvrtka koja je bila cijenjena na prostorima bivše Jugoslavije i u svijetu znat će se iduće godine.

Muhamed MULIĆ