Novi list: 29. 10. 2004.

PREDSJEDNIK EUROPSKE KOMISIJE ROMANO PRODI NA TALIJANSKOJ TV O PROŠIRENJU EU

Hrvatska u EU tek nakon Turske?

Prodi je Hrvatsku svrstao među balkanske zemlje, kojima predviđa učlanjenje nakon Rumunjske i Bugarske, odnosno Turske, ili ju je posve zaboravio spomenuti

TRST – U srijedu navečer popularna emisija na prvom kanalu talijanske državne televizije RAI »Porta a Porta« ugostila je predsjednika Europske komisije Romana Prodija. Tema emisije bila je budućnost Europske unije i trenutne poteškoće oko postizanja konsenzusa glede sastava nove Europske komisije.

»Naše su vizije jasne: do 2007. godine predviđamo ulazak u EU Rumunjske i Bugarske, potom slijedi Turska, a nakon toga preostaje nam posao učlanjenja balkanskih zemalja«, odgovorio je Prodi na pitanje poznatog komentatora lista Corriere della Sera Sergia Romana, koji ga je pitao ima li EU jasnu viziju o tome gdje će i kada postaviti konačne granice EU-a.

Za komentar izjave Romana Prodija zamolili smo Ministarstvo europskih integracija, u kojem su ponovili da je Hrvatska država kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji te da je Vijeće ministara jasno reklo da će pregovore otvoriti početkom 2005. godine.

»Načelo individualnog pristupa vrednovat će vlastita ostvarenja i reforme. Kao što često tvrdimo, Hrvatska će biti spremna do 2007. godine, a datum ulaska ovisit će isključivo o Europskoj uniji«, kažu u MEI-ju. Dodaju i to da su pristupanje Hrvatske i Turske dva odvojena procesa, kao i da Hrvatska želi pomoći zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu u EU jer je to »naša obveza i interes«.

Elio VELAN, Irena FRLAN