Novi list: 29. 10. 2004.

DISKREDITIRATI GLAVNU HAŠKU TUŽITELJICU U VEZI S ODBJEGLIM GENERALOM

Del Ponte i dosad govorila svašta

Tužiteljica je rekla i da je Dunja Zloić-Gotovina u drugom stanju i tisuće drugih stvari, odgovorio je Mlinarić na pitanje zašto sad Carla del Ponte tu informaciju smatra bitnom

ZAGREB – Ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić jučer je u razgovoru s novinarima u MUP-u izjavio da u vezi s generalom Gotovinom nema nikakvih novosti. Dodao je i kako policija ovog ljeta nije smatrala da je značajna informacija kako je u Brelima viđen čovjek koji sliči na Gotovinu.

– U vezi s generalom Gotovinom nemamo nikakvih novosti. Policija radi na pronalasku, radila je i radit će. Zadatak policije je da prati i provjerava svaku informaciju koju u vezi s Gotovinom dobijemo od bilo koga. Bilo je stotine informacija o Gotovini, ali od trenutka kad je otišao iz Hrvatske, ni jednom provjerom nije se došlo do toga da je Gotovina jedan sat ili jednu minutu boravio u Hrvatskoj. Informacija o Gotovini u Brelima je provjerena i to nije bio on. Gotovina nije bio u Brelima, ali ne želimo odavati identitet stranog državljanina koji mu sliči, rekao je Mlinarić.

Mlinarić je kazao kako policija svakodnevno dobiva informacije da je Gotovina viđen ovdje ili ondje, ali te informacije i rezultate provjera ne šalje u Haag odmah, već u redovnim izvješćima.

Što se tiče informacije da je Gotovina viđen ovog ljeta u Brelima, Mlinarić je kazao kako ona nije došla iz inozemstva. Kad je provjerena, nije se mislilo da se radi o toliko značajnoj informaciji.

– Carla del Ponte je rekla i da je Dunja Zloić-Gotovina u drugom stanju i tisuće drugih stvari, odgovorio je Mlinarić na pitanje zašto sad Carla del Ponte tu informaciju smatra bitnom.

Ministar je jučer demantirao navode iz ovotjednog Nacionala u kojem se tvrdi da policija štiti djecu i obitelj generala Gotovine.

– Od Dunje Zloić-Gotovine nismo dobili nikakav zahtjev za zaštitu. Ona nije tražila niti je trebala zaštitu, smatra da se može sama brinuti za svoju djecu. Vesna Karuza nedavno je tražila policijsku zaštitu i njen zahtjev razmatramo i radimo procjenu, rekao je ministar Mlinarić, ne želeći komentirati navode da su specijalci iz Lučkog bili na informativnim razgovorima, s obzirom na to da je u Nacionalu navedeno kako su prijatelji generala Gotovine uhitili otmičare naoružani automatima »ultimax«, kakve posjeduje specijalna policija.

Osim toga, ministar unutarnjih poslova jučer se osvrnuo i na tvrdnje da u policijskom sustavu postoji opstrukcija potrage za haškim optuženikom generalom Gotovinom. Mlinarić smatra da opstrukcije nema, ali je odlučan reagirati i provjeriti svaku sumnju da opstrukcija postoji.

– Ne radimo povodom informacija iz novina. Imamo mi druge informacije. Da radimo po informacijama u novinama, šepali bismo na kraju parade, izjavio je Mlinarić.

Sergej ABRAMOV