Slobodna Dalmacija: 29 11. 2004.

Prof. Dr. IVAN ŠIBER O AKTUALNIM SUKOBIMA, SKANDALIMA, SLUČAJEVIMA...

Nisu to afere, to je cirkus...

O sukobu predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera oko (ne)smjenjivanja šefa POA-e Joška Podbevšeka, tajnih službi i slučaja Žužul, koji bi nakon (ne)glasovanja u Hrvatskom saboru, po mišljenju predsjednika SDP-a Ivice Račana, mogao rezultirati prijevremenim parlamentarnim izborima, te upozorenju predsjednika Mesića na ponovnu politizaciju policije, tajnih službi i vojske, razgovarali smo s prof. dr. Ivanom Šiberom sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti.

Je li sukob predsjednika Mesića i premijera Sanadera izazvao ustavnu krizu i može li slučaj Žužul rezultirati prijevremenim parlamentarnim izborima?

— O tome je li to ustavna kriza ili ne, svoje moraju reći stručnjaci koji se time bave. Što se tiče prijevremenih parlamentarnih izbora, sa sigurnošću mogu reći da od toga neće biti ništa, bar ne u skoroj budućnosti. Zbog čega? U Hrvatskoj su zastupnička mjesta još uvijek izvrsna sinekura i zastupnici trebaju biti u Saboru dvije godine i jedan dan da bi osigurali saborske mirovine. Zbog toga mnogi i u vladajućoj i u oporbenim strankama ne bi prihvatili rizik ponovnog izlaska pred biračkim tijelom. S druge pak strane, nitko pametan nije mogao očekivati da će Sanaderova Vlada duže razdoblje vladati bez velikih problema. Ima vrlo tanku većinu zahvaljujući interesantnim kompromisima i podršci manjinskih zastupnika i Stranke umirovljenika. Da je to veliko opterećenje, najbolje se vidjelo kod donošenja proračuna. Stranka umirovljenika i manjinski zastupnici imaju vrlo snažno sredstvo svojevrsne ucjene i Sanader je morao, mora i morat će iskazati puno vještine u nalaženju kompromisa ako želi održati tanku većinu. Osim toga, pred nama su predsjednički izbori, ali, što se često gubi iz vida, i lokalni koji su stranački kudikamo zanimljiviji.

Zbog čega?

— Izbor predsjednika RH je više-manje izvjestan.

Dakle, mislite da će predsjednik Mesić sigurno dobiti još jedan mandat?

— U politici se ništa sa stopostotnom sigurnoću ne može tvrditi, međutim činjenica je da je Mesić izraziti favorit. A što se tiče aktualnih afera, ne slažem se s tvrdnjama da su neke od njih u funkciji predsjedničke kampanje.

Na koju aferu mislite?

— POA. Otvaranje pitanja ravnatelja POA-e je problem koji nikako ne može koristiti predsjedniku Mesiću.

Zašto?

— To je problem s prilično neizvjesnim ishodom koji konfrontira predsjednika države i premijera, što objektivno nije u interesu ni jednome ni drugome. Ne znam što se iza toga krije i ne znam do koje je mjere POA izišla izvan ustavnih ovlasti, ali to ne smatram dijelom predsjedničke kampanje, bar što se tiče predsjednika Mesića, jer u tome ne vidim nikakav posebni interes. Prije bi se možda moglo reći da je to pokušaj...

Udara na predsjednika Mesića?

— Da, ali to ne tvrdim jer o tome nemam dovoljno informacija.

Nije li slučaj novinarke Helene Puljiz dovoljan razlog za smjenu Podbevšeka?

— Problem POA-e i Helene Puljiz je kap koja je prelila čašu koja se punila proteklih petnaestak godina. Činjenica da se takve stvari i dalje događaju i da se o tajnim službama javno govori, upozorava na njihovu disfunkcionalnost i trulost, a to znači da bi se njihov rad iz korijena morao preispitati i mijenjati.

Iako HDZ tvrdi suprotno, ministar Žužul nije dobio podršku u Saboru.

— Tanka HDZ-ova većina doslovce ovisi o svakom zastupniku. Neki su zastupnici, koji su prethodno zbog stranačke discipline i interesa, s obzirom na državni proračun, morali dati načelnu podršku HDZ-u, kod glasovanja o Žužulu napustili sabornicu, a bilo je i preskakanja ograda i skrivanja iza stupova. Ali sve je to cirkus karakterističan za suvremenu demokraciju.

Nakon svega, smatrate li da bi Žužul morao podnijeti ostavku ili biti smijenjen?

— To je stvar njegove i Sanaderove političke procjene, te Žužulove moralne prosudbe i savjesti. Osobno se nikad ne bih doveo u takvu situaciju jer nemam takvih "poduzetničkih osobina", ali mislim da bi podnošenje ostavke bio čin ljudske i političke zrelosti, ali i čin koji bi Sanaderu olakšao puno toga. S druge strane, zbog homogeniziranja HDZ-a u predizbornoj kampanji imam razumijevanja i za njihovu tvrdoglavost.

Predsjednik Mesić je ovih dana upozorio na ponovno politiziranje policije, tajnih službi i vojske.

— Određene strukture koje nisu radikalno promijenjene vjerojatno su zadržale stari način ponašanja. Na taj se problem, bez obzira tko je na čelu države i(li) vlade, treba stalno upozoravati jer policiji, tajnim službama i vojsci nije mjesto u politici.

Vuk ĐURIČIĆ