Slobodna Dalmacija: 30. 11. 2004.

SLOBODNA SAZNAJE - PRILOG ZA BIOGRAFIJU SINJANINA ANTE GLAVANA

DRUGI ČOVJEK POA-e PRIKRIO RATNI ZLOČIN

ULOGA Podbevšekov zamjenik i glavni operativac POA-e Ante Glavan, po čijem je nalogu obrađena novinarka Helena Puljiz, sudjelovao je 1997. kao načelnik krim-odjela Vojne policije u transportu kostiju ubijenih u Paulin Dvoru TAJNA OPERACIJA Pod nadzorom SIS-a, kojemu je na čelu bio Ante Gugić, i uz znanje i pratnju pripadnika krim-odjela Vojne policije, kojemu je na čelu bio Ante Glavan, ostaci ubijenih civila su iskopani i prebačeni iz Osijeka u Rizvanušu nedaleko od Gospića

Piše: Vuk ĐURIČIĆ

Prema informacijama koje smo dobili iz više pouzdanih izvora, sa sigurnošću se može tvrditi da je drugi čovjek POA-e, Sinjanin Ante Glavan, po čijem je nalogu, usput rečeno, obavljena i skandalozna "obrada" novinarke Helene Puljiz, početkom 1997. godine kao načelnik krim-odjela Vojne policije, čiji je šef godinama bio danas umirovljeni general Mate Laušić, sudjelovao u "transportu kostiju", odnosno prikrivanju ratnog zločina koji su, prema provedenoj istrazi i iskazima brojnih svjedoka, u noći s 11. na 12. prosincu 1991. godine u Paulin Dovoru nedaleko od Osijeka počinili pripadnici 130. brigade HV-a. Naime, kao što je poznato te je noći u Paulin Dvoru likvidirano 19 tamošnjih civila, 18 srpske i jedan mađarske nacionalnosti. Za zločin je, sa sigurnošću se može reći, znao i ondašnji vojno-državni vrh, ali nitko ništa nije poduzeo da njegovi počinitelji budu kažnjeni, naprotiv.

Dečak traži savjet

Kad su za zločin saznali vojno-obavještajni-politički krugovi, odlučeno je da ga se mora zataškati. Tako je i bilo. Tijela ubijenih civila, osim jednog koje je u transportu "izgubljeno", u strogoj tajnosti su vojnim vozilom prebačena u osječku vojarnu Lug u čijem krugu su "sahranjena" u velikoj rupi koju je iskopao vojni bager. Nekoliko godina poslije, preciznije 1996. godine, visoki vojno-obavještajno-politički krugovi se ponovno, u strogoj tajnosti, naravno, bave posmrtnim ostacima žrtava ratnog zločina u Paulin Dvoru. Potvrda za to je i pismo koje je ondašnji zapovjednik Operativne zone general Đuro Dečak, inače i bivši HDZ-ov saborski zastupnik, 27. studenoga 1996. godine odaslao šefu HIS-a Miroslavu Tuđmanu, a u kojemu doslovce piše: "Štovani, temeljem informacije koju sam dobio od bojnika Ante Kujića (Koordinator za razmjenu) srpska strana na posljednjim pregovorima od prije dva tjedna nije potraživala nestale srbe (malo ’s’, op.a.) iz Paulin Dvora. To nas upućuje na zaključak da im je poznata lokacija masovne grobnice koja se nalazi u krugu vojnog skladišta Lug, te da nam pripremaju iznenađenje u smislu da će od međunarodne komisije potraživati da se vrši iskop na toj lokaciji. O toj problematici sam Vas svojevremeno izvijestio putem Centra SIS Osijek, ali se do danas po tom pitanju nije ništa odradilo. Budući da se radi o vojnom objektu, držim da bi po ugled Republike Hrvatske bilo potrebito izmjestiti grobnicu van vojnog objekta. Molim Vas naputak glede daljnjeg postupanja. S osobitim štovanjem, general Đuro Dečak."

Nije nam poznato je li i što Tuđman otpisao Dečaku, ali je "daljnje postupanje" ubrzo dogovoreno. Naime, na tajnom sastanku koji je početkom siječnja 1997. godine održan u Osijeku dogovoren je plan "transporta kostiju" ubijenih civila u Paulin Dvoru. Za njihovu novu "grobnicu", ne slučajno, naravno, odabrano je nekoliko stotina kilometara udaljeno selo Rizvanuša nedaleko od Gospića. Pod nadzorom SIS-a, kojemu je na čelu bio pukovnik Ante Gugić, i uz znanje i pratnju pripadnika krim odjela Vojne policije, kojemu je na čelu bio bojnik Ante Glavan, sredinom siječnja 1997. posmrtni ostaci ubijenih civila su iskopani i prebačeni u plastične bačve koje su zatim strogo čuvanim vojnim vozilom prevezene u Rizvanušu.

Sve u svemu, sa sigurnošću se može reći da je drugi čovjek POA-e i njezin trenutačno glavni operativac Ante Glavan ne samo znao za ratni zločin u Paulin Dvoru nego i da je sudjelovao u njegovu prikrivanju. I ne samo to. Kakva je bila njegova uloga u istrazi koju je o ratnom zločinu u Paulin Dvoru 2002. godine vodila krim-policija?! Osim toga, Glavan je, to je posve jasno, znao i za zločine koji su svojedobno počinjeni u Lori.

Munjeviti uspon

Međutim, bez obzira na navedeno Glavan nedavno, kao provjereni i pouzdani kadar, odlazi s mjesta šefa krim-odjela Vojne policije i postaje Podbevšekov najpouzdaniji suradnik. A da se doista radi o "perspektivnom i pouzdanom kadru", potvrđuje brzina njegova uspona u hijerarhiji POA-e. Naime, prvo je, ali vrlo kratko, bio zamjenik šefa operativnog centra Zagreb, zatim, također kratko, njegov šef, nakon čega, u manje od mjesec dana od dolaska, postaje drugi čovjek POA-e i njezin glavni operativac.

Na tome mjestu Glavan je, kako tvrde naši pouzdani izvori, bez prethodne nužne provjere, zasjeo voljom HDZ-a, a u obavještajno-političkim krugovima govorilo se da je čak bio i ozbiljan kandidat za prvog čovjeka POA-e. Činjenica da je Glavan, koji je, kao što smo više puta naveli, sudjelovao u prikrivanju ratnih zločina, danas jedan od ključnih ljudi POA-e poražavajuća je za obavještajnu zajednicu i aktualnu vlast, ali i za RH koja se diči da je demokratska i pravna država.