Slobodna Dalmacija: 03. 01. 2005.

SLOVENSKI PREDSJEDNIK JANEZ DRNOVŠEK O ODNOSIMA S HRVATSKOM

Novi pregovori o spornoj granici

Drnovšek smatra da je kod pitanja sporova oko hrvatsko-slovenske granice dobro ponovno "pokušati riješiti ono što se da riješiti, provjeriti ima li nešto novoga manevarskoga prostora s obzirom na drukčije europske okolnosti", misleći pritom na proces pregovaranja Hrvatske i EU-a

LJUBLJANA - Predsjednik slovenske države dr. Janez Drnovšek je rekao da slovenska politika u 2005. godini neće imati Hrvatsku u žarištu svojih interesa i svojega vanjskopolitičkog djelovanja.

— U posljednje vrijeme smo i previše bili zaokupljeni odnosima s Hrvatskom — rekao je Drnovšek komentirajući prije svega neke ispade u slovenskoj predizbornoj kampanji, što se, kako ovdje zapažaju središnji mediji, ipak nije dogodilo na drugoj strani, u kampanji za prvi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

Pobjednik na izborima ne može računati na neke brze i učinkovite pomake u politici prema Sloveniji. Drnovšek će biti spremniji pomoći u približavanju Hrvatske Europskoj uniji, ali je slovenski predsjednik u novogodišnjem razgovoru za slovenske medije naglasio i kako je Slovenija u 2005. godini dobila na ramena teško breme s predsjedavanjem u Organizaciji za sigurnost i suradnju.

On ne očekuje da će se u slovensko-hrvatskim odnosima osjećati izravne posljedice zapleta s Janezom Podobnikom na granici, koji se dogodio u predizbornoj groznici. S nešto manje čvrstine sada Drnovšek brani svoj dogovor o granici s bivšim hrvatskim premijerom Ivicom Račanom: "Taj sporazum, dakako, za nas nije bio optimum, ali je bio realno uravnotežen. Zasigurno nijedna vlada neće moći ta sporna pitanja riješiti preko noći s nekim čarobnim štapićem", kaže Drnovšek i priznaje da je ipak dobro ponovno "pokušati riješiti ono što se da riješiti, provjeriti ima li nešto novoga manevarskoga prostora s obzirom na drukčije europske okolnosti", rekao je Drnovšek, misleći pritom na proces pregovaranja Hrvatske i EU-a.

Na pitanje slovenskih novinara o godini ulaska Hrvatske u EU, Drnovšek je rekao: "Nije zahvalno prognozirati dan kada će Hrvatska postati članica Europske unije. Malo je vjerojatno da će Hrvatska ući u EU 2007. godine zajedno s Bugarskom i Rumunjskom. S obzirom na trendove i naša iskustva iz pregovora, već 2009. godina kao godina punopravnoga članstva Hrvatske bila bi dobar rezultat."

Ivan BOTTERI