Novi list: 03. 01. 2005.

VLADA U POSLJEDNJEM TJEDNU 2004. GODINE OBILATO KORISTILA PRAVO NA DONOŠENJE UREDBI U VRIJEME KADA SABOR NE ZASIJEDA

Sanaderov kabinet u tajnosti produljio rok za reviziju pretvorbe

Vlada je 29. prosinca na zatvorenom dijelu sjednice uredbom produžila rok za reviziju pretvorbe i privatizacije do 1. rujna 2005. godine. Očito se htjelo prešutjeti uredbu koja bi mogla ići u korist Stjepanu Mesiću na jučerašnjoim izborima

ZAGREB – Vlada je na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici održanoj 29. prosinca svojom uredbom produžila rok za obavljanje revizije pretvorbe i privatizacije za osam mjeseci, odnosno do 1. rujna ove godine. Tu odluku Vlada je donijela samo dva dana prije isteka zakonskog roka za provođenje revizije pretvorbe i privatizacije, ali o tome nije izvjestila javnost. Odluka je donesena na zatvorenom djelu sjednice, a na novinarske upite hoće li Vlada produljiti taj rok, kako je to od nje zahtijevao predsjednik Stjepan Mesić, iz Banskih dvora su istog dana kad je rok produljen stizali odgovori da će Vlada razmotriti njegov zahtjev. Zašto je Vlada produljila rok kada je Državni ured za reviziju svoj posao završio tri mjeseca prije isteka dosadašnjeg roka – jučer nismo mogli saznati. Znakovito je da je to učinjeno »potajno«, iako je odluka tri dana kasnije objavljena u Narodnim novinama.

No, Vlada je očito željela prešutjeti uredbu koja bi mogla ići u korist predsjedniku Mesiću na jučerašnjim izborima, jer je on posljednjih dana kampanje pokušao traženjem produljenja roka odigrati jedan od jačih predizbornih poteza, također ne vodeći računa da su revizori odradili posao.

Tako će biti zanimljivo saznati ima li Vlada na umu neke nove revizije, odnosno listu poduzeća u kojima revizori još nisu bili ili pokušava pojedincima iz oporbe izbiti adut pred lokalne izbore, ili Mesiću za eventualni drugi krug predsjedničkih izbora.

Još tajnih uredi

Uredba o izmjeni Zakona o reviziji pretvorebe i privatizacije, nije jedina uredba kojom je Vlada mijenjala pojedine zakone u vrijeme dok Sabor ne zasijeda, a sve to dogodilo se na dvije sjednice održane u posljednjem tjednu 2004. godine.

Tako je na sjednici održanoj 23. prosinca Vlada donijela uredbu kojom se državnim dužnosnicima plaća u sljedećoj godini neće uvećavati za 0,5 posto za svaku godinu radnog staža. Ni o tome Vlada nije izvjestila javnost, iako bi joj ta vijest išla u prilog. Vlada je zakazala i u izvještavanju javnosti o preraspodijeli proračunskih sredstva za prošlu godinu, o čemu je odluka također donesena na pretposljednjoj sjednici Vlade. O tome da su u nekoliko posljednjih dana prošle godine preraspodijeljena sredstva među proračunskim korisnicima, naš je list saznao od samih korisnika, koji su o tome dobili obavijesti zadnjeg dana 2004. godine. Nakon našeg upita, potpune informacije dobili smo u Ministarstvu financija, ali sama je Vlada o tome šutjela, a odluka je ovih dana objavljena i u Narodnim novinama.

Kako doznajemo posljednja ovogodišnja preraspodjela je »teška« oko 400 milijuna kuna, a obavljena je zato da bi se osigurala sredstva za isplatu mirovina, oko 200 milijuna kuna, te za isplatu plaća, božićnica, darova za djecu i jubilarnih nagrada zaposlenima u državnoj upravi i javnom sektoru. Dio sredstva otišao je i za podmirenuje dugova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koji će godinu prema nekim procjenama završiti sa 700 milijuna kuna duga. No, iz Vladinih krugova stižu najave da će se financijsko stanje u HZZO-u normalizirati do kraja ožujka ove godine.

Pogrešno planiranje

Kroz cijelu godinu je, u jednom rebalansu i dvije preraspodjele, prenamijenjeno oko 1,8 milijardi kuna proračunskih sredstva. Dakle, iako je proračun ostao na početnoj razini gotovo dvije milijarde kuna u početku su bile pogrešno planirane. Posljednja preraspodjela nije okrznula proračun Sabora, ali je on ipak u odnosu na planirana sredstva na početku godine, na kraju dobio čak 17,56 milijuna kuna manje i u prošloj je godini mogao potrošiti 114,5 milijuna kuna. Manje je od planiranog i to čak oko deset milijuna kuna dobila i Vlada, kojoj je proračun prvo smanjen za oko 19 milijuna kuna, pa povećan za oko devet milijuna kuna. Ured predsjednika prema planovima s početka godine trebao je potrošiti oko 37,5 milijuna kuna, ali mu je u međuvremnu proračun smanjen na oko 32 millijuna kuna.

Proračun je u odnosu na prvobitne planove do kraja godine povećan, primjerice Protuobavještajnoj agenciji (POA) i to gotovo 13 milijuna kuna, pa je ta služba u prošloj godini dobila 137,6 milijuna kuna.

Jagoda MARIĆ