Vjesnik: 03. 01. 2005.

Stjepan Mesić i Jadranka Kosor u drugi krug

Mesić sa 49,03 posto osvojenih glasova ispred Jadranke Kosor koja sa 20,18 posto zatvara vrata drugoga kruga najvećem iznenađenju predsjedničkih izbora Borisu Mikšiću, kojemu je povjerenje dalo 17,80 posto birača

ZAGREB - Stjepan Mesić i Jadranka Kosor idu u drugi krug predsjedničkih izbora koji će se održati za dva tjedna, 16. siječnja. Neslužbeni su to i privremeni rezultati koje je u nedjelju u ponoć objavilo Državno izborno povjerenstvo. Po podacima DIP-a na temelju 99,06 posto biračkih mjesta, aktualni predsjednik Stjepan Mesić uvjerljivo je u vodstvu s osvojenih 49,03 posto ispred Jadranke Kosor koja sa 20,18 posto zatvara vrata drugoga kruga najvećem iznenađenju predsjedničkih izbora Borisu Mikšiću, kojemu je povjerenje dalo 17,80 posto birača.

Nijedan od preostalih 10 kandidata nije osvojio više od tri posto glasova, primjerice Đurđa Adlešić dobila je 2,69, Slaven Letica 2,60, Ljubo Ćesić Rojs 1,85, Ivić Pašalić 1,82 posto, dok je ostalih šest kandidata osvojilo manje od jedan posto glasova. Tako je Anto Kovačević osvojio 0,86 posto, Miroslav Blažević 0,80, Miroslav Rajh 0,66, Doris Košta 0,37, Mladen Kešer 0,32 te Tomislav Petrak 0,12 posto.

Preliminarni su to rezultati u nedjelju održanih predsjedničkih izbora koje je obilježila neizvjesnost do posljednjeg trenutka, relativno slab odaziv birača - izašlo ih je 50,95 posto - te iznenađujući izborni rejting Borisa Mikšića.

Rezultati DIP-a koji su nešto poslije 23 sata procurili iz Sabora nagovijestili su velik preokret, jer su prve projekcije GONG-a i agencije Puls govorile o jednom izbornom krugu. Prema tim rezultatima na drugom je mjestu, ispred Jadranke Kosor, bio Boris Mikšić.

Na temelju pet posto obrađenih biračkih mjesta diljem Hrvatske GONG je Mesiću davao 51,65 posto, Mikšiću 18,53, a Jadranki Kosor 17,74 posto glasova izašlih birača.

Mogućnost standardne pogreške pri ovakvoj metodi bila je jedan do dva posto za tri najbolje plasirana kandidata, što se na kraju pokazalo kobnim za Borisa Mikšića.

Rezultati te nevladine udruge koja je u nedjelju nadzirala provedbu izbora ne odstupaju bitno od prvih neslužbenih projekcija specijaliziranih agencija objavljenih nakon zatvaranja birališta. Po njima je Mesić uvjerljivo vodio ispred Mikšića i Jadranke Kosor. Sudeći prema anketi exit polla, koju je za HRT provela agencija Puls, Mesić je vodio sa 50,93 posto glasova, drugi je bio Mikšić sa 19,87 posto, a Jadranka Kosor treća s oko 17 posto glasova. Istraživanje GfK, agencije koja je izlaznu anketu provela za RTL televiziju, pokazala se najtočnijom. Mesić je također uvjerljivo vodio, no prema njihovim rezultatima odluka o predsjedniku trebala se dobiti u drugom krugu. Prema istraživanju te agencije, Mesić je dobio 48,7 posto glasova, Boris Mikšić 19,1, a Jadranka Kosor 16,5 posto.

Budući da je riječ bila o privremenim podacima, u kojima nije bilo rezultata dijaspore, očekivao se rast izbornih rezultata, prije svih Jadranke Kosor, za čiju je stranku na prošlim parlamentarnim izborima glasala većina od 60.000 glasača u BiH.

Predsjedničke izbore održane u nedjelju obilježio je slab odziv birača. Prema službenim podacima Državnog izbornog povjerenstva, na birališta je izašlo 50,96 posto birača. Glasovalo je 2.220.151 birača od ukupno njih 4,356.770.

Milan Jelovac