Slobodna Dalmacija: 04. 01. 2005.

NEOVISNI KANDIDAT KOJI JE ZAVRŠIO NA TREĆEM MJESTU UVJEREN U VELIKU IZBORNU PRIJEVARU I NAMJEŠTALJKU

MIKŠIĆ: UKRALI SU MI GLASOVE

Imam pouzdane informacije da je na ovim izborima došlo do velikog namještanja rezultata, a na djelu je dogovor Stjepana Mesića i Ive Sanadera. Iz Mostara su prebrojani listići kasnili dva sata - ustvrdio je Boris Mikšić na konferenciji za novinare

ZAGREB - Niti nakon prespavane noći, najveće iznenađenje hrvatskih predsjedničkih izbora, nezavisni kandidat Boris Mikšić nije promijenio mišljenje da je, u zadnjih sat i pol prebrojavanja glasova u DIP-u, na nepošten i dogovoren način izgubio drugo mjesto koje bi njega, a ne Jadranku Kosor odvelo u drugi izborni krug.

I dalje pod dojmom, za njega, šokantnog kraja prebrojavanja glasova, Boris Mikšić tvrdi da su "izbori namješteni, učinjena je ogromna nepravda i prevara hrvatskom narodu... u Hrvatskoj se ponavlja Ukrajina, no ja se ne predajem, borit ću se za pravdu do kraja", navodi Mikšić.

Kaže kako ima "pouzdane informacije da je na ovim izborima došlo do velikog namještanja rezultata, a na djelu je dogovor Stjepana Mesića i Ive Sanadera". Mikšić navodi primjer Mostara odakle su prebrojani listići kasnili dva sata, te da je više no čudno kako je u zadnji trenutak on pao s drugog, na treće mjesto.

- Jednostavno, ukrali su mi glasove - ponovio je Mikšić. Rekao je Boris Mikšić i kako "ne namjerava prihvatiti poziv i piti kavu s Jadrankom Kosor, jer ona želi moje birače za drugi krug, a ja mojim glasačima sugeriram da i dalje ostanu uz mene, izbori nisu završeni, borit ću se do zadnje kapi krvi, to je moj dug Domovini i hrvatskome narodu".

- Ono što su pokazali glasači na ovim izborima zapravo je izraz nepovjerenja u političare koji vode ovu zemlju. Moja je dužnost da iskoristim sve legalne načine da se dođe do pravde.

Jedina izjava u kojoj se slažem s Mesićem jest ta da u Hrvatskoj ne funkcioniraju državne institucije - kaže Mikšić.

Jadranku Kosor Mikšić smatra "žrtvenim janjetom, a ja sam Sanaderu i Mesiću poremetio planove, stoga se i slavilo u Mesićevom stožeru kada je objavljeno da Jadranka Kosor, a ne ja, ide u drugi krug", dodaje Mikšić.

Odvjetnik Mićo Ljubenko, član Mikšićeva izborna stožera pojasnio je kako nitko nije smio objaviti tko je, definitivno prošao u drugi krug, stoga što je još u tijeku žalbeni, 48-satni rok, koji se može produžiti za narednih 48 sati, do odluke Ustavnog suda RH. Mikšićev izborni stožer, naime, službeno se žalio i podnio prigovor smatrajući da su dva glavna kandidata imali predstavnike kod prebrojavanja glasova, dok to Mikšiću nije dopušteno.

Stoga u Mikšićevom stožeru traže novo prebrojavanje glasova, a utvrde li se nepravilnosti, tražit će i poništenje rezultata i ponovne izbore.

- Jučer se dogodila - pretvorba i privatizacija izbora - prva dva kandidata prvo su privatizirali prebrojavanje glasova, a potom ih pretvorili u privatno vlasništvo - bio je slikovit Ljubenko.

D. IVANKOVIĆ