Slobodna Dalmacija: 04. 01. 2005.

PRISTAŠE NEOVISNOG KANDIDATA MIKŠIĆA, ZA KOJEGA SMATRAJU DA JE PREVAREN, U NEKOLIKO GRADOVA ORGANIZIRALI SKUPOVE POTPORE

"Borise, bori se!"

ZAGREB/ZADAR/OSIJEK - Ne toliko velika, no organizirana i glasna grupa od više od tisuću pristaša neovisnog predsjedničkog kandidata Borisa Mikšića odazvala se u ponedjeljak navečer pozivu i pristigla na glavni zagrebački Trg bana Jelačića. "Lopovi, lopovi", "Hoćemo nove izbore", "Bori se, Borise", "Hoćemo istinu", "Nema predaje", "Jadranka odustani" glasno je odjekivalo središnjim zagrebačkim trgom, dok su nenadani skup pokušavali "pokriti" brojni uniformirani i policajci u civilu.

Boris Mikšić, obrativši se nekoliko puta skupu svojih pristaša, tvrdoglavo je ponavljao da neće prihvatiti, kako tvrdi, "namještene rezultate izbora, nastale u dogovoru Stjepana Mesića i Ive Sanadera", u čemu je "sudjelovao i predsjednik DIP-a Ivica Crnić".

— Ovo je pljuska hrvatskome narodu, oni su nas pokrali, no borit ćemo se do zadnje kapi krvi... Hrvatska je europska zemlja, a ovi rezultati izbora nisu volja hrvatskoga naroda... uzeli su mi glasove — ponavljao je uzbuđeni Mikšić, dok mu je mnoštvo zborno davalo podršku uzvikujući najčešće "lopovi, lopovi". Nakon početka prosvjeda na Trgu, Mikšićevi pristaše uputili su se u povorci prema Gornjem gradu, prošavši pored sjedišta Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

U prosvjedu je aktivno sudjelovao i predsjednički kandidat Miroslav Rajh. Skupu se obratio i Domagoj Margetić, kontroverzni urednik "Novoga Hrvatskog slova", koji je ustvrdio da je "od jednog člana DIP-a čuo kako je tiskano čak 970 tisuća glasačkih listića viška".

Uz pjevanje pjesama "Zovi samo zovi" i "Moja Domovina", petstotinjak se okupljenih, dogovorivši se kako će ovako prosvjedovati na istome mjestu u isto vrijeme svakoga dana, uputilo prema, kako su ga nazvali, "Trgu HDZ-a", poželjevši tako obilježiti sjednicu Glavnog odbora HDZ-a, koja je trajala u središnjici HDZ-a. Uz iste povike, dodajući pogrdno "stare prdonje", povorka se nastavila i kasnije kretati središtem Zagreba, prošavši i pored stana predsjednika Mesića u blizini Britanskoga trga.

Sinoć oko 20 sati, stotinjak pristaša predsjedničkog kandidata Borisa Mikšića okupilo se na Narodnom trgu u Zadru s nekoliko poznatih predizbornih plakata s njegovom slikom te s jednim plakatom na kojem je pisalo "Poništiti namještene izborne rezultate". Kako organizatori prosvjednog skupa nisu osigurali razglas, nekliko govornika, čija imena nismo mogli doznati, govorili su o Mikšiću kao o čovjeku "koji će biti na čelu obespravljene kolone građana kad izbori za hrvatskog predsjednika budu poništeni, a koji točno osjeća koliko je hrvatsko društvo krenulo u pogrešnom pravcu".

Dvjestotinjak Osječana okupilo se sinoć oko 20 sati na središnjem Trgu Marina Držića ispred osječke katedrale kako bi dali podršku predsjedničkom kandidatu Borisu Mikšiću. Okupljeni podržavaju njegove zahtjeve za ponavljanjem predsjedničkih izbora smatrajući kako su rezultati prvoga kruga bili namješteni. Mnogi koji su se u prohladnu večer okupili ispred katedrale vjeruju da je Mikšić taj koji bi trebao ići u drugi krug predsjedničkih izbora i s aktualnim predsjednikom Stjepanom Mesićem natjecati se za mjesto predsjednika Republike Hrvatske. Svoje tvrdnje ovi građani objašnjavaju i činjenicom da je Mikšić u Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku osvojio više glasova od kandidatkinje HDZ-a Jadranke Kosor. Ujedno se započelo i s prikupljanjem potpisa podrške Borisu Mikšiću i svim njegovim zahtjevima.

I u Karlovcu se na Trgu Matije Gupca sinoć okupilo dvjestotinjak Mikšićevih pristaša.

D.IVANKOVIĆ, S.BAŠIĆ, T.PRUSINA

Spontano u Splitu

SPLIT - Unatoč obećanju Mikšićeva izbornog stožera da će u ponedjeljak u 20 sati na središnjim trgovima hrvatskih gradova započeti potpisivanje peticije za ponovno prebrojavanje glasova, sinoćnji skup od dvjestotinjak Splićana na Pjaci ostao je na razini spontanog okupljanja. Uz pjesmu i povike, davali su podršku Borisu Mikšiću te tražili ponavljanje izbora, ali svoje negodovanje nisu mogli iskazati potpisivanjem peticije - jer to nije bilo organizirano.

Okupljenima se na kraju isprikom zbog problema u organizaciji obratio Jakša Balojević iz splitske podružnice Mikšićeva izbornog stožera. Nije mogao precizirati kada će i gdje biti organizirano potpisivanje peticije, jer se o tome mora prethodno suglasiti sa središnjim stožerom. Uz nadu da će pravda izaći na vidjelo, zahvalio je prisutnima na spontanom okupljanju i podršci koju su na taj način izrazili, pa ih je poveo prema Peristilu, gdje su nastavili pružati podršku svome favoritu pjesmom "Za Borisa, za Borisa" i povicima "Borise, bori se!".

T. SUMIĆ