Slobodna Dalmacija: 05. 01. 2005.

OZLIJEĐENA BIVŠA PREDSJEDNICA REPUBLIKE SRPSKE

Plavšić slomila ruku bježeći od zatvorenica iz islamskih zemalja

BANJA LUKA - Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić, koja se nalazi na izdržavanju kazne u zatvoru u Švedskoj, slomila je prije mjesec dana ruku iznad šake dok je bježala od zatvorenica iz islamskih zemalja koje su nasrnule na nju, izjavila je Vaska Plavšić, supruga Biljanina brata Zdravka.

Plavšićeva je nekoliko dana trpjela bolove dok su liječnici došli, konstatirali frakturu i stavili joj gips koji je nosila tri tjedna.

Ni poslije ovog incidenta zatvorska uprava nije poduzela nikakve dodatne mjere zaštite, tako da je Plavšićeva od tih zatvorenica fizički odvojena jednako kao i prije incidenta, osim što je najglasnija i najagresivnija zatvorenica premještena.

— Biljana, koja u lipnju puni 75 godina, i s gipsom na ruci bila je uskraćena u svim fizičkim i najintimnijim aktivnostima - kaže Vaska Plavšić u izjavi agenciji Srna, a prenose mediji u RS. Biljana Plavšić nije u sobi sa zatvorenicama koje su nasrnule na nju, ali ih sreće u vrijeme dnevnih aktivnosti, za vrijeme terapija i dok prolazi u malo dvorište na šetnju te dok telefonira.

— Tada one hodaju oko Biljane i uzvikuju Alahu ekber i Al-Qa’ida kao i druge pogrdne riječi. Kada smo je pitali koliko su one udaljene od nje, Biljana je odgovorila - pet centimetara.

Biljana kaže da je tog dana provociranje tih zatvorenica prešlo svaku mjeru i ona je potrčala u to dvorište i skliznula se na poledici i pala - rekla je Vaska Plavšić. Jedna od provokacija zatvorenica iz islamskih zemalja je i zauzimanje termina određenog za Biljanine telefonske razgovore s kućom, posvjedočila je snaha Biljane Plavšić.

A. MACANOVIĆ