Novi list: 07. 01. 2005.

METEORSKI USPJEH POVRATNIKA IZ SAD-a ZNAK POBUNE DESNIH BIRAČA PROTIV REFORMIRANOG HDZ-a

Mikšić poslušao Ustavni sud i otkazao središnji prosvjed

Neovisno o otkazivanju prosvjeda, Boris Mikšić je već obavio svoj posao. Zatresao je HDZ i cijelu političku scenu. Nagnao je Sanadera na radikalne poteze, na smjenu Žužula i rekonstrukciju Vlade uoči lokalnih izbora

ZAGREB – Boris Mikšić odustao je od središnjeg prosvjednog skupa u Zagrebu, najavljenog za petak u 20 sati, potvrdio nam je jučer Žarko Delač, šef izbornog stožera tog nezavisnog predsjedničkog kandidata. Prosvjed je trebao biti održan zbog Mikšićeve sumnje da su mu ukradeni glasovi. Otkazan je nakon što je Ustavni sud prekjučer odbio Mikšićev zahtjev za ponovnim prebrojavanjem glasova, ocijenivši to »neutemeljenim«, jer nije podnio »niti jedan dokaz«.

– Od skupa smo odustali, između ostalog, zbog prijetnji koje se iznova upućuju Mikšiću, ali i zato što na Trgu bana Jelačića očekujemo mnoštvo ljudi koje je teško kontrolirati. U naše mirne prosvjede ubacuju se provokatori, objasnio je Delač, vjerojatno misleći na predsjedničkog kandidata Miroslava Rajha i urednika »Hrvatskog slova« Domagoja Margetića. Rajh Margetić proveli su u policijskoj Jedinici za zadržavanje noć sa srijede na četvrtak zbog organiziranja prosvjeda na Trgu bana Jelačića u ponedjeljak i utorak. Naime, policija je njih, nakon što se Mikšić ogradio od prosvjeda, označila kao organizatore neprijavljenih skupova.

Za gradonačelnika Zagreba

S obzirom da je na izborima dobio gotovo 18 posto glasova, Mikšić je više puta dao do znanja kako njegovom političkom angažmanu u Hrvatskoj nije kraj. »Postoji mogućnost da se na lokalnim izborima u Zagrebu kandidiram za gradonačelnika i da osnujem stranku«, najavio je.

Taj povratnik iz Amerike postigao je na izborima 2. siječnja iznenađujući uspjeh i poput meteora zatresao cijelu hrvatsku političku scenu. Neovisno o tome što je otkazao glavni prosvjedni skup i neovisno o tome hoće li zaista ostati u politici, dojam je da je Mikšić svoju ulogu već obavio.

Kao »novo lice« na hrvatskoj političkoj sceni – koju uzajamno nastoje zabetonirati SDP i reformirani HDZ, po uzoru na dvostranačje u normalnim europskim zemljama – Mikšić je uspjeh postigao dobrim dijelom na račun Jadranke Kosor. Preciznije rečeno, Mikšićev uspjeh je prvi iskaz pobune desno orijentiranih glasača, poglavito HDZ-ovih, protiv reformističke i europske politike HDZ-a nakon njegova povratka na vlast.

Tome u prilog govori podtak da Mikšić nije mogao nadzirati svoje prosvjednike u Zagrebu, pa se najbučniji dio njih već dvaput, od početka tjedna, »oteo kontroli« i skrenuo na protest pred sjedište HDZ-a, iako to navodno nije bilo u programu. Prvi put od nastanka hrvatske države dogodio se prosvjed pred zgradom HDZ-a, i to od njegovih, uglavnom bivših glasača.

Da najveći dio Mikšićevih birača pripada HDZ-u, u nedjelju je otkrilo istraživanje Pulsa među 19.000 građana koji su izlazili s birališta. Istina, »samo« 15 posto HDZ-ovih birača glasovalo je za Mikšića, ali treba znati da HDZ ima najmasovnije biračko tijelo, pa je ono daleko više pridonijelo Mikšićevu uspjehu nego, primjerice, 40 posto HSP-ovih birača koji su mu također dali povjerenje.

Prestrojavanje birača desničara

Premijer Ivo Sanader odmah je shvatio što znači meteorski uspjeh Mikšića i kome su njegovi glasači, zapravo, uputili poruku. Sanader je smjesta povukao radikalni potez, nagoviješten još u izbornoj noći. Smijenio je ministra Miomira Žužula i najavio rekonstrukciju Vlade, kako bi zaustavio pad ugleda HDZ-a, te kako bi povećao izglede Jadranke Kosor protiv Stjepana Mesića u drugom izbornom krugu. Budući da na predsjedničkim izborima više ne može ponuditi »novo lice« koje mnogi glasači traže, Sanader će im ponuditi »nova lica« u Vladi, uoči lokalnih izbora u travnju.

U slučaju Mikšićeva uspjeha riječ je, dakle, o prestrojavanju uglavnom među desno orijentiranim glasačima. Ostaje pitanje što je, međutim, navelo glasače lijevih stranaka na potporu Mikšiću. Povjerenje mu je dalo čak 8 posto glasača SDP-a, 11 posto HNS-ovih i 9 posto IDS-ovih. Nije toliko čudno što se među njima našlo i 19 posto HSS-ovih glasača, jer je riječ o konzervativnoj stranci, ali za ove druge ipak jest.

Zatvara se Mikšićeva »butiga«

Na današnjoj konferenciji za novinare Mikšić će, doznajemo, objasniti zašto odustaje od prosvjednog skupa u petak navečer. U srijedu Splitu unaprijed je najavio da će poštivati odluku Ustavnog suda, kakva god bude jer je legalist, ali Sud je u međuvremenu odbio njegovu žalbu.

Istodobno, Mikšićev odvjetnik Mićo Ljubenko priopćio je da je prestao pravno zastupati tog kandidata, i to od trenutka kada je poslao žalbu Ustavnom sudu, što je bio njegov posljednji dogovoreni akt u sklopu predsjedničkih izbora. To znači da Mikšić polako zatvara »butigu« za predsjedničke izbore.

Branko PODGORNIK