Vjesnik: 07. 01. 2005.

Izbori u Vladi

DUBRAVKO GRAKALIĆ

U Banskim bi dvorima, kao i u najvažnijim ministarstvima, uskoro mogli vidjeti nova lica. Umjesto nekih dosadašnjih dužnosnika, koji su se kompromitirali na ovaj ili onaj način, u kabinet premijera Ive Sanadera moglo bi, priča se u kuloarima, dospjeti čak pet novih ministara. Rekonstrukcija Vlade, koja je ostavkom ministra vanjskih poslova Miomira Žužula najavljena u pravom trenutku za HDZ, unijet će svježu krv u premijerov tim koji je u drugoj godini mandata i pred kojim je još mnogo važnih utakmica.

Sam je premijer potvrdio da bi do rekonstrukcije Vlade moglo doći u veljači, što je timing koji odgovara i Vladi i HDZ-u da se u promjene uđe mirno, te da se pronađu najbolji kandidati iz vlastite baze.

Iako se ne može zaobići činjenica da je Žužulova ostavka ulog za drugi krug predsjedničke kampanje Jadranke Kosor, jer pokazuje HDZ kao stranku koja ne podnosi političare s aferama na vratu, njezina je vrijednost dalekosežnija. Njome je HDZ, naime, pokazao da je u stanju uvažavati argumente opozicije, koja nije prihvaćala mogućnost da Žužul vodi pregovore s EU-om. Suglasje s opozicijskim strankama o pregovorima s EU-om i o samim pregovaračima bitno je za smirivanje unutarnjopolitičke scene. Odlazak Žužula prekinut će niz nesporazuma, baš kao što je odlazak Podbevšeka i dolazak Karamarka obustavio nove obavještajne ratove.

Vanjskopolitičko ministarstvo vodit će, dakle, u ključnom razdoblju pregovaranja s EU-om i još zamršenih odnosa s Haaškim sudom, novo lice, neopterećeno neugodnom hipotekom dosadašnjeg ministra.

Bitan razlog za rekonstrukciju vlade su i travanjski lokalni izbori. Nova lica na čelu najvažnijih resora - osim vanjskih poslova riječ je o zdravstvu, a nagađa se i o unutarnjim poslovima, gospodarstvu, te moru, turizmu, prometu i razvitku - predstavit će HDZ biračima kao promijenjenu stranku. Inzistiranje na političkoj odgovornosti, kako se može prikazati rekonstrukcija Vlade, moglo bi predstavljati znatan politički miraz za buduće izbore.

Sama najava tog događaja, izbora novih ministara, mogla bi pomoći već Jadranki Kosor u osvajanju birača. No, riječ je ipak o pretkampanji za lokalne izbore.