Novi list: 07. 01. 2005.

IZVJEŠTAJ CARLE DEL PONTE

Markica Rebić skriva Antu Gotovinu?

ZAGREB – Tko je skrivao Ivicu Rajića, što je poduzeto protiv osoba koje su ga skrivale i skrivaju li te iste osobe danas generala Antu Gotovinu, pitanja su na koja će hrvatska Vlada morati odgovoriti glavnoj haškoj tužiteljici Carli Del Ponte do 12. siječnja.

Naime, uz dokumente o operativnim akcijama Haag i Istina, koje su tijekom devedesetih provodile tajne službe, glavnu hašku tužiteljicu zanima skrivaju li glavni nositelji tih akcija danas Antu Gotovinu. Jedna do teza koje se spominju jest da se i za Rajića tvrdilo da nije u Hrvatskoj, a ipak je skrivao u Hrvatskoj i to uz pomoć obavještajnih službi.

Haško tužiteljstvo kao bivše pomagače Ivice Rajića između ostalih navodi bivšeg šefa SIS-a Markicu Rebića i predsjednika Odbora za nacoinalnu sigurnost Ivana Jarnjaka. Sumnja na Rebića jasna je zbog njegovog utjecaja nad tajnim službama koje su uz Rajića u Splitu, u zadarskom zaleđu skrivale i neposredne izvršitelje zločina u Ahmićima. Na Jarnjaka kao pomagača u skrivanju haških optuženika sumnja se jer je on kao ministar izdao Rajiću putovnicu na ime Viktora Andrića.

Međutim, kako je dosad utvrđeno provjerama Državnog odvjetništva, Ivica Rajić hrvatsku je putovnicu zatražio u konzulatu u Mostaru, na temelju originalnih dokumenata izdanih u Bosni i Hercegovini. Rajićeva vjerna dokumentacija u mnogome skida sumnju s Jarnjaka.

S. Ab.