Vjesnik: 07. 01. 2005.

Republici Srpskoj rok od tri mjeseca

ZAGREB - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown izjavio je u srijedu prilikom posjeta Beogradu da je od tamošnjih dužnosnika zatražio pomoć vlastima u Banjoj Luci u ispunjavanju međunarodnih obveza, u prvom redu u suradnji s Haaškim sudom.

Moglo se očekivati da nakon poteza koje je nedavno povukao u BiH odnosno Republici Srpskoj, a koji su u Srbiji (i u RS) bezrezervno objedinili vlast i oporbu u ocjeni da krši Daytonski sporazum, Ashdown dođe u Beograd i na licu mjesta objasni svoje motive. Podsjetio je da se u Srbiji još uvijek skriva 15 do 20 haaških optuženika iz Republike Srpske, a susrete s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom i ministrom vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem iskoristio da ponovi kako »nitko nema namjeru ukinuti RS«.

»Ako RS pokaže da će surađivati s Haagom i vrati se poštivanju Daytonskog sporazuma, za cijelu se BiH otvara put ka Europi i NATO-u«. Međutim, naglasio je u intervjuu za radio B92, »u ovom trenutku Beograd ne pomaže Banjoj Luci, nego je sputava«. Zatražio je da Beograd pomogne vlastima RS da ispune svoje međunarodne obveze, davši RS rok od tri mjeseca.

Domaćini su bili obzirni prema gostu i nisu ulazili u otvorene polemike, no tek će se vidjeti jesu li cijelo vrijeme držali fige u džepu. Drašković je nakon susreta s Ashdownom rekao da ne dovodi u sumnju kompetencije visokog predstavnika, ali je naglasio da »RS ne može biti kažnjena, niti može biti talac zbog toga što netko drugi ne izvršava svoje obveze ili što se negdje drugdje skrivaju optuženi s područja RS i što značajan dio odgovornosti pripada i međunarodnim snagama u BiH«. Koštunica je objasnio da će »aktivno i energično« podržati Banju Luku u procesu suradnje s Haagom, a iz Tadićeva ureda je poručeno kako je »neprihvatljiva izmjena Daytonskog sporazuma i ustavnog uređenja BiH bez suglasnosti sva tri naroda«.

V.F.P.