Vjesnik: 08. 01. 2005.

Nepodoban za Zagreb, podoban za Sabor

IVKA BAČIĆ

Čelnica narodnjaka Vesna Pusić napokon se, iako nevoljko, riješila krajnje iskompromitiranog Srećka Ferenčaka, natjeravši ga da odstupi s mjesta člana zagrebačkog Poglavarstva za upravljanje imovinom. Neke druge državne i stranačke dužnosti, barem zasad, skroz su mu neupitne, iako je dvojbeno kako netko poput Ferenčaka – s toliko moralnih mrlja u političkoj karijeri, s umočenošću u bezbroj korupcijskih afera i pod sumnjom za dugogodišnji sukob interesa – može sjediti u klupi saborskog zastupnika ili na stolcu HNS-ova tajnika.

Najpozvanija da tu dvojbu razriješi upravo je Vesna Pusić, jer je na kušnji njezina i stranačka vjerodostojnost, a ne Ferenčakova, jer je on izgubio i posljednje ostatke kredibiliteta nakon informacija da je prije tri godine na račun najnemoćnijih u džep, navodno, strpao više od 10 milijuna kuna. Toliko je, sa sudrugom u sumnjivom poslu, Petrom Turkovićem, taj narodnjak zaradio prodajom zemljišta što ga je za gradnju centra za invalide dobio od Grada za samo 800 tisuća kuna.

Možda nisu daleko od istine oni koji tvrde da bi Pusić i nadalje odolijevala pritiscima javnosti i SDP-a koji su tražili Ferenčakov odstup, da je ovoga tjedna Žužulovom smjenom nije zaskočio premijer Ivo Sanader. Nakon odlaska kompromitiranog šefa diplomacije HDZ-ove vlade, Čelnica narodnjaka nije imala uzmaka. Ona, koja je bila najglasnija u inzistiranju na Žužulovoj svekolikoj odgovornosti, nije više mogla tako zdušno braniti Ferenčaka, kao što to još čini kada je riječ o Radimiru Čačiću.

Ako su u pravu oni koji tvrde da je Ferenčak mjesto u Poglavarstvu izgubio zahvaljujući Sanaderu, što će reći da ga je Vesna Pusić žrtvovala ne bi li ostavila privid dosljednosti, onda nema dvojbe o tome hoće li mu očuvati saborsku i tajničku fotelju. Čini se da hoće, svemu unatoč, čime riskira nove dokaze za tvrdnju da je HNS rasadnik kompromitiranih političara. Tu sliku o HNS-u Vesna Pusić neće promijeniti ni upiranjem prsta u sumnjive poslove SDP-ova Milana Bandića.