Novi list: 09. 01. 2005.

Premijer u prvom redu »drukera«

Piše: Zoran Krželj

Tjedan dana prije ponovljenog starta predsjedničkih izbora, dvoje »finalista« preostalih na »trkalištu«, grabeći prema zacrtanom cilju, nesmiljeno se udara laktovima!

Kao što su politički analitičari i najavljivali, u nastavku izborne utrke drugo se nije moglo ni očekivati budući da ni jedan od kandidata nije imao ozbiljan predizborni program, a osnovne odrednice, prije svega vanjske politike, su im identične. Kao što je u HTV-ovoj izbornoj noći i predvidio prof. dr. Ivan Šiber, ostatak natjecanja predsjedničkih kandidata upravo se svodi na njihovo uzajamno udaranje »ispod pojasa«. Hrvatska vlada pritom je bez ikakvih ograda stala uz svoju potpredsjednicu. Pa čak i žrtvovanjem dvojice ministara. Gotovo cijela okupila se jučer u Splitu na obilježavanju 15. godišnjice tamošnjega ogranka HDZ-a, na proslavi pretvorenoj u predizborni skup na kojemu se, naravno, najviše »tuklo« po »Suzaninu« protukandidatu »Cigi«.

– Jadranka je mogla uzvratiti na paštete i puno gorim jer mi znamo kakva o kome kolaju imena u javnosti, rekao je jučer premijer Sanader u Splitu, svrstavajući se u prvi red »drukera« svoje zamjenice.

– Ne može Stipe Mesić reći – ja ću vam dati svoj ekonomski program i strategiju razvoja Hrvatske, ako mi dadete svoj glas! Pa što je radio proteklih godina?

– Suprotno je Ustavu ono što je kandidat Mesić izjavio prije tri dana – »Ja ću jašiti svakoj hrvatskoj vladi za vratom!« E, nećeš, jer to ne piše u Ustavu! Neka jaši za vratom Bagiću i ostalima koji su mu bili savjetnici proteklih godina, poručio je premijer predsjedniku dodajući:

– Ni Jadranka Kosor neće dopustiti protukandidatu »da puše«.

– Pitam ga – zašto niste puhali Račanovoj vladi? Ja sam sigurna da neće dobiti priliku puhati Sanaderovoj! Pokazat ću da se i gore na Pantovčaku posao može obavljati časno, rekla je Kosor izgovorivši do sada, valjda, najveću uvredu za svog protukandidata.

I dok se kandidatkinja Kosor »laktanjem« probija prema cilju, ni Mesić joj ne ostaje dužan. Iako kaže da je »dobra ženska«, zapravo je više ne može vidjeti ni u pašteti, a kamoli »nacrtanu«, pa njegovi čuvari kidaju njezine plakate. A bez obzira na Sanaderove i Kosoričine »prijetnje«, svakodnevno im puše za vrat, i njima, ali i ostatku Vlade. Upravo je ministru Rončeviću i cijelomu protivničkom izbornom taboru »zapuhao« iz auspuha 30 kamiona koje je Ministarstvo obrane, navodno, kupilo nezakonito.