Novi list: 11. 01. 2005.

SLUČAJ VELEPOSLANIKA BiH U ZAGREBU

Zagreb konsterniran zbog Kesića

ZAGREB – Ako je Branko Kesić uistinu tijekom rata u BiH vodio Zavod za izgradnju Banjaluke, nikako ne može biti veleposlanik BiH u Zagrebu, jedinstvena je reakcija diplomatskih dužnosnika vlasti i oporbe, kao i nezavisnih stručnjaka. BiH je, podsjetimo, od Hrvatske zatražila da Branko Kesić, ratni voditelj Zavoda za izgradnju Banjaluke, zamijeni Zlatka Dizdarevića na mjestu veleposlanika BiH u Hrvatskoj. Reakcije na taj prijedlog izrazito su negativne.

»Sve treba temeljito provjeriti, pa ako je Kesić tijekom najvećih ratnih razaranja uistinu vodio banjalučki Zavod za izgradnju grada, nije u redu da je BiH uopće i zatražila suglasnost da postane veleposlanik BiH u Zagrebu«, kazao nam je izvor iz državne vlasti blizak diplomaciji, koji je želio ostati anoniman.

»Ako se nepobitno utvrdi da je Kesić tijekom rata uistinu radio to što mu se pripisuje, RH bi mu trebala uskratiti suglasnost«, također je bio jasan jedan umirovljeni državni dužnosnik svojedobno ugledan u vanjskim poslovima.

Bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula misli isto tako: »Posao koji je Kesić, čini se, obavljao u ratu, ne preporučuje ga ni za kakvu javnu funkciju, a kamoli za veleposlanika«, kazao nam je jučer Picula. Ocjenjuje da je ovdje riječ o »još jednom pokušaju da se kontroverzna imena ratne prošlosti u BiH lansiraju u diplomaciju«.

B. PAVELIĆ