Vjesnik: 11. 01. 2005.

Mesić o bijelim miševima, Šeks o dvorskim ludama

Glupost je demokratsko pravo nekog pojedinca, a njime se dovoljno služi predsjednik Hrvatskog sabora, kazao je Mesić/ Nitko na taj način nije difamirao funkciju predsjednika Hrvatske, nitko je nije izvrgnuo ruglu stvarajući od nje pravu karikaturu, ocijenio je Šeks Mesićev način istupa u javnosti

JASTREBARSKO/ZAGREB - Kampanja za drugi krug predsjedničkih izbora zahuktava se, a nakon oštrih riječi koje je razmijenio s premijerom Ivom Sanaderom, aktualni predsjednik i predsjednički kandidat Stjepan Mesić verbalno se sukobio i s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom.

Mesić je u ponedjeljak u Jastrebarskom izjavio da bi Hrvatska, da nije bilo njegova rada, danas bila izolirana zemlja prema Europi i svijetu.

Predsjednik je to izjavio u jaskanskom gradskom poglavarstvu odgovarajući na izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa koji je u nedjelju u Šibeniku rekao da bi »Mesićevo izvješće o petogodišnjem radu bio prazan bijeli papir«.

Šeksovu je tvrdnju predsjednik Mesić nazvao glupošću. »Glupost je demokratsko pravo nekog pojedinca, a njime se dovoljno služi predsjednik Hrvatskog sabora«, rekao je Mesić i dodao: »Ne znam da li tu sudjeluju i bijeli miševi, ali očito da nije bilo mog rada, da se Hrvatska samo orijentirala na rad takvih kao što je predsjednik parlamenta, Hrvatska bi i dalje bila mala, izolirana i mrzovoljna zemlja o kojoj svijet ne bi vodio računa«.

»Predsjednički kandidat Mesić na kritičke opaske o svom radu odgovara u najboljoj maniri baruna Münchausena. Zapravo je to i preblagi izraz za nebrojene uvrede i osobne diskvalifikacije, za grube difamacije i pogrde kojima se on služi u ovoj kampanji, a kojima se služio i u kampanji prije pet godina, kada je pričao i neukusne i sramotne nazoviviceve o predsjedniku Tuđmanu«, rekao je u ponedjeljak Vjesniku predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Prema njegovim riječima, Mesićeve reakcije na legitimne kritike njegova rada, a napose bezbrojne uvrede što ih je proteklih tjedana izrekao na račun HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Jadranke Kosor »najbolje oslikavaju njegovu ličnost i njegov karakter«. »Njegovo najnovije nesuzdržano vrijeđanje političkih protivnika pokazuje i koliko je dugo pokušavao skriti svoje pravo lice. Nitko na taj način nije difamirao funkciju predsjednika Hrvatske, nitko je nije izvrgnuo ruglu stvarajući od nje pravu karikaturu«, ocjenjuje Šeks, te naglašava da način i stil na koji Mesić istupa u javnosti »pokazuje da je kampanju za predsjednika države shvatio kao natječaj za dvorsku ludu«.

Uza sve to, nastavlja predsjednik Sabora, Mesić pokazuje i elementarno nepoznavanje ustavnih instituta i ovlasti predsjednika države kad se javno hvali kako će »ubuduće dahtati za vratom Vladi«, kao da predsjednik države nadzire Vladu i kao da ona njemu odgovara, a ne Saboru. »Zbog svega toga mu preporučujem da se, umjesto imenom Stjepan Mesić, koristi imenom Stupan Mesić, a od milja ga mogu zvati i Stupidan Mesić«, poručio je Vladimir Šeks.

I. B./ T. G./ M. R.