Vjesnik: 12. 01. 2005.

Ashdown krije dokaze o skrivanju haaških bjegunaca?

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH ima, ali ne želi dati te informacije nadležnim institucijama BiH

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - Paddy Ashdown, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, izjavio je u ponedjeljak kako je vidio tajne dokaze o tome da se bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, kojeg je Haaški sud optužio za ratne zločine, krio u podzemnom objektu bivše JNA kod Han Pijeska tijekom ljeta prošle godine.

Ashdown je, međutim, niječno odgovorio na pitanje može li ta svoja saznanja podijeliti s bosanskohercegovačkim institucijama, što je otvorilo brojna pitanja o očitom nepovjerenju međunarodne zajednice prema tijelima vlasti u BiH.

»Riječ je o pouzdanim i provjerenim informacijama«, kazao je glasnogovornik Ashdownova ureda Vedran Peršić. I zapovjednik europskih vojnih snaga u BiH (EUFOR), britanski general David Leakey, kazao je kako EUFOR posjeduje »čvrste dokaze« o tome da se Mladić skrivao u Han Pijesku.

Ministar obrane BiH Nikola Radovanović najavio je kako će zatražiti da službenici međunarodne zajednice podijele svoja saznanja o skrivanju haaških optuženika s institucijama BiH kako bi ove mogle na odgovarajući način reagirati.

No, iz EUFOR-a tvrde da informacije mogu biti podijeljene samo kada to ne ugrožava sigurnost izvora informacija.

Prilično neuvjerljivo zato zvuče objašnjenja da »nije riječ o nepovjerenju prema bosanskohercegovačkim vlastima« ako informacije o kojima govore Ashdown i EUFOR doista postoje.

Prema tvrdnjama u lokalnom tisku, razlog nepovjerenju međunarodne zajednice je činjenica da su na nekim od ključnih pozicija u strukturama vlasti Republike Srpske i države BiH još uvijek ljudi koji su bili bliski suradnici Mladića i također optuženog bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića.

Istražna ekipa ministarstva odbrane BiH tvrdi da nisu pronađeni dokazi o tome kako su zapovjedništva postrojbi vojske RS-a dobivala zahtjeve ili zapovijedi za Mladićevo skrivanje u svojim objektima.To što ne postoje pisani tragovi, naravno, ne znači da Mladić nije boravio u Han Pijesku, no javnost ipak očekuje da Ashdown i EUFOR objave dokaze o tome.

Alenko Zornija