Vjesnik: 13. 01. 2005.

Još jedna svađa predsjedničkih kandidata

Tenzija je dosegnula je vrhunac kada je Mesić upitao Jadranku Kosor spava li mirno u stanu iz kojega su, kako je rekao, iseljeni stanari od kojih se jedan ubio. Šokirana njegovim riječima, koje je ocijenila prljavim udarcem, Kosor je Mesićevu obitelj dovela u vezu s našičkom cementarom

ZAGREB – Televizijsko sučeljavanje na Novoj TV po svemu se razlikovalo od dosad viđenoga. Kavanska atmosfera, koju je samo katkada moderirao voditelj Miroslav Lilić, iznjedrila je i nove polemike između dvoje preostalih kandidata u utrci za mjesto na Pantovčaku.

Saznali smo se da se Jadranka Kosor u kampanji bojala samo virusa, a Mesić čak ni njih, da Kosor Mesiću, uz nezauzimanje za branitelje najviše zamjera što nije, kako je bio obećao, odselio s Pantovčaka, a da on tvrdi kako to nije učinio jer mu, rekao je, ni Račanova ni ova vlada nisu našle drugo mjesto.

Jadranka Kosor je u prvom dijelu emisije žestoko prozvala Mesića da je američkim političarima 1994. napisao pismo u kojem je rekao da Hrvatska od žrtve postaje suagresorom, a Mesić se branio riječima da je za to pismo znao i predsjednik Franjo Tuđman.

Prvi hrvatski predsjednik bio je i tema dobrog dijela emisije. »Zašto ste o Tuđmanu pričali neukusne viceve«, pitala je Kosor, a Mesić je odgovorio da je ispričao samo jedan vic, a da je Tuđman bio fasciniran Miloševićem i mijenjanjem bosanskih granica.

Uz Družbu Adriju, alimentacijski fond, Fond hrvatskih branitelja suparnici su se najčešće sučelili na pitanjima osobne prirode, a tenzija u improviziranom studiju Europskog doma dosegnula je vrhunac kada je Mesić upitao Jadranku Kosor spava li mirno u stanu iz kojega su, kako je rekao, iseljeni stanari od kojih se jedan ubio. Šokirana njegovim riječima, koje je ocijenila prljavim udarcem, Kosor je Mesićevu obitelj dovela u vezu s našičkom cementarom. »Mojoj kćeri je bio ponuđen kredit za jedan posto našičke cementare i ona je to odbila«, rekao je Mesić dodavši da stanuje u istom stanu u kojem je stanovao i prije izbora za predsjednika.

Jadranka Kosor je ustvrdila da Mesić svakome tko mu se ne sviđa zalijepi etiketu, te da je zaboravio da je ovoga ljeta tvrdio da će biti HDZ-ov predsjednički kandidat iako je sve HDZ-ovce nazvao šišmišima. »I vi ste visjeli kao šišmiš, ali ste onda otpali», rekla je Kosor svom suparniku. Mesić se još jednom osvrnuo na skupoću njezine kampanje i obraćajući se voditelju Miroslavu Liliću, rekao da bi se, ako njezinu kampanju uistinu finacira samo HDZ, Jadranka Kosor trebala kandidirati za predsjednicu stranke a ne države, te replicirao na izjavu premijera Sanadera »Glas za Mesića je glas za Račana« rekavši: »Glas za Kosor nije glas za HDZ.«

»Barakaši su vam poručili da ih ne spominjete jer vas oni nisu podržali iako ste vi to priželjkivali«, odgovorila mu je na to Jadanka Kosor.

Uz uobičajene teme koje se provlače kroz cijelu kampanju i nekoliko osobnih udaraca, gledatelji su saznali da Jadranka Kosor voli »Beatlese«, a da Mesić najradije sluša Olivera Dragojevića. Kosor se najviše sviđaju Krležine »Zastave«, a Mesiću »Jadnici« Victora Hugoa. Oboje vole životinje, posebice pse. Jadranka Kosor voli još i medvjede pa i plišane medvjediće, koje je u vezi s njezinom kampanjom spominjao Mesić.

Nijedan od kandidata nije mogao navesti nijednu dobru osobinu svoga protivnika, a premda su se na početku emisije srdačno rukovali, studio su napustili bez ijedne riječi.

Organizatori sučeljavanja su izračunali da je Kosor govorila 80 sekundi dulje od Mesića.

Branka Valentić