Slobodna Dalmacija: 13. 01. 2005.

SARAJEVO: PRED SUDOM BiH POČEO PROCES SEDMORICI BIVŠIH HRVATSKIH DUŽNOSNIKA

Suđenje za "Samoupravu" odgođeno zbog Jelavića

SARAJEVO - Predsjednik sudskog vijeća sudac Pietro Sperea pred kojim je u srijedu na Sudu BiH počeo proces u predmetu "Hrvatska samouprava" prihvatio je prijedlog obrane za odgodu i dogovorio novu raspravu za 14. veljače. Sedmorica optuženih terete se da su formiranjem "Hrvatske samouprave" 2001. godine ugrozili teritorijalnu cjelovitost BiH.

Točno u 9 sati u sudnici su se u pratnji odvjetnika pojavili osumnjičeni Ivo Andrić Lužanski, Marko Tokić, Petar Milić, Zdravko Batinić, Dragan Čurčić, Miroslav Prce i Ante Jelavić.

Na početku rasprave Jelavićev odvjetnik Josip Muselimović je obavijestio sudsko vijeće kako je tijekom prosinca prošle godine kao i petog siječnja ove godine zatražio odgodu ovog procesa, jer drži da je nemoguće istodobno voditi rasprave u slučaju Hercegovačke banke i Hrvatske samouprave.

Kako se oba ova slučaja tiču Ante Jelavića, Muselimović je zatražio od sudskog vijeća odgodu rasprave do daljnjeg. S Muselimovićevim prijedlogom složili su se i ostali odvjetnici koji brane osumnjičene iz predmeta Hrvatska samouprava.

Odvjetnik Muselimović je također kazao kako je 14. prosinca uputio dopis na adrese sudačkog vijeća, Ministarstva pravde BiH, predsjedniku Suda BiH i OHR-u u kojem traži da svi strani tužitelji i suci moraju biti podvrgnuti polaganju prisege jer je to propisao Ustav BiH.

Tužitelj John McNair je kazao kako uvažava sve činjenice da se ova dva složena procesa vode paralelno te je istaknuo kako je bilo očekivati ulaganje prigovora od obrane.

Prema McNairovim riječima trenutačni nedostatak adekvatnog prostora na Sudu BiH jedan je od glavnih uzroka što je došlo do preklapanja termina u vođenju ova dva procesa.

Što se pak tiče upozorenja odvjetnika o nezakonitom radu stranih sudaca, članova sudskog vijeća i tužiteljstva, koji nisu prema zakonima BiH položili prisegu i pravosudni ispit, McNair je kazao kako je to nebitna činjenica jer su Miroslav Prce i Miroslav Rupčić već sklopili sporazume s tužiteljstvom i izrečene su im kazne.

Nakon kratke pauze, sudsko vijeće je donijelo odluku o odgađanju rasprave u predmetu "Hrvatska smouprava" do 14. veljače. U obrazloženju koje je dao predsjednik vijeća sudac Pietro Sperea, članovi vijeća uzeli su u obzir činjenicu kako je riječ o dva vrlo složena predmeta.

O svim ostalim promjenama i zahtjevima koje su uputili odvjetnici, sudac Sperea je kazao da će se raspravljati i odlučivati na dogovorenom ročištu 14. veljače.

Nakon odgode jedan od osumnjičenika iz predmeta "Hrvatska samouprava" Petar Milić za naš list je kazao kako je ta odluka bila očekivana, no i dalje drži kako je proces vezan za ovaj predmet isključivo političke naravi.

— Iako su prošle tri godine od primjene sile i ignoriranja odluka Hrvatskog narodnog sabora, o problemima Hrvata u BiH još nitko ozbiljo do danas nije razgovarao. I dalje je prisutan institucionalni terorizam nad Hrvatima u BiH - kazao je Petar Milić.

Z. TULIĆ