Novi list: 14. 01. 2005.

STRUČNJACI ANALIZIRAJU DRUGI TELEVIZIJSKI DVOBOJ JADRANKE KOSOR I STJEPANA MESIĆA, ODRŽAN PRED KAMERAMA NOVE TV

Anđelko Milardović: Mesić u totalnoj defenzivi

O programima i programskim razlikama razgovaralo se samo četiri minute, zabilježio je politolog Anđelko Milardović

ZAGREB – U drugom televizijskom sučeljavanju predsjedničkih kandidata Jadranka Kosor bila je bolja, ofenzivnija i pripremljenija, ali općenito govoreći, gledatelji nisu saznali baš ništa što bi im pomoglo donijeti odluku na biralištima 16. siječnja. Tako se mogu sažeti ocjene stručnjaka koji su pratili drugi TV-dvoboj Jadranke Kosor i Stjepana Mesića, ovog puta pred kamerama Nove TV.

– Jadranka Kosor bila je bolja u smislu pripremljenosti i dokumentiranosti, sigurnosti izlaganja, bila je koncentriranija i ofenzivnija, kaže Anđelko Milardović iz Centra za politološka istraživanja, koji smatra da se HDZ-ova kandidatkinja »trgnula« te da se stječe dojam da bi joj »nedostajalo jedno sučeljavanje da bi eventualno ugrozila Mesića«.

– Mesić je bio u totalnoj defenzivi. Na RTL-u je bio agresivniji i imao je veću inicijativu, ističe Milardović, koji Mesiću u drugom sučeljavanju spočitava prepotenciju.

– Kad je Kosor izlagala, on se u jednom trenutku okrenuo voditelju i kazao mu da bi izašao malo prošetati, što je primjer arogancije. Želio je poniziti sugovornicu i isključiti je iz komunikacije, objašnjava politolog. Ipak, i jednom i drugom kandidatu Milardović najviše zamjera to što su gotovo cijelu jednosatnu emisiju potrošili govoreći o prošlosti, a ne o budućnosti. O programima i programskim razlikama, kaže Milardović koji je pomno bilježio sve detalje emisije, raspravljalo se samo četiri minute, a da pritom gledatelji nisu ništa saznali o eventualnim razlikama među dvoje kandidata.

Dok Milardović smatra da je forma emisije kakva je bila na Novoj TV (bez ograničavanja vremena za odgovor i repliku) bolja od one na RTL-u, »jer kandidati mogu elaborirati misao do kraja«, Marijana Grbeša s Fakulteta političkih znanosti ne slaže se s njim.

– Besmisleno je svesti emisiju na talk-show neformalnog tipa. To djeluje konfuzno i nema smisla, budući da se od kandidata očekuje da budu informativni, ističe Grbeša. Njezin je opći dojam da su u svim debatama i načinima nastupa kandidata »najveća žrtva gledatelji, odnosno birači«.

– Kandidati svojim nastupom nisu uspjeli ama baš ništa pojasniti niti artikulirati jasne poruke, samo su zbunili birače, kaže Grbeša koja nastup opisuje jednom riječju: kaotičan.

Uz to, ona napominje i da je »vrlo zamorno« to što u samo tjedan dana imamo tri televizijske debate s gotovo istim pitanjima te stoga poručuje da bi kandidati morali dati gledateljima »nešto jasno, barem informacijski bogato«.

I. FRLAN