Vjesnik: 15. 01. 2005.

Belje i Vrbovec Agrokoru

Uskoro natječaj za prodaju Jadroplova, a za Sunčani Hvar se očekuju tri obvezujuće ponude/ Pregovori o prodaji »Slobodne Dalmacije« EPH-u još traju

ZAGREB - Koncern Agrokor bit će novi vlasnik 99,76 posto PIK-a Vrbovec i 52,21 posto Belja iz Darde. Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju u petak je donio odluku o prihvaćanju (jedinih pristiglih) Agrokorovih ponuda za kupnju obiju tvrtki, izvijestio je predsjednik UO HFP-a Andrija Hebrang, kojem je ovo ujedno bio prvi javni nastup nakon liječenja. Hebrang je dodao da će se prijedlozi odluka o prodaji proslijediti Vladi.

Za PIK Vrbovec, koji, prema Hebrangovim riječima, radi s 48 posto kapaciteta i svaki mjesec stvara novi gubitak od 11,2 milijuna kuna, Agrokor je ponudio milijun kuna i zadržavanje svih 1408 zaposlenih tri godine te ulaganje od 60 milijuna kuna u sljedeće četiri godine.

Od 544 milijuna kuna obveza, Agrokor bi podmirio oko 40 milijuna dugova državnim vjerovnicima te obveze prema radnicima, predlažući da se ostatak otpiše. Izdao bi i zamjenska jamstva za obveze PIK-a pokrivene državnim jamstvima. Belje, koje, kazao je Hebrang, svaki mjesec stvori novih 10 milijuna kuna gubitka, prodavalo se za jednu kunu, koliko je Agrokor i ponudio, a u sljedeće dvije godine tvrtku bi dokapitalizirao s 270 milijuna kuna.

Agrokor prihvaća podmiriti obveza Belja prema državnim vjerovnicima uz diskont od 99,9 posto. Inače ukupne obveze Belja popele su se na 620 milijuna kuna.

Hebrang je ocijenio da bi neuspješna prodaja u ovom krugu za obje tvrtke - koje su već bile na nekoliko natječaja - značila odlazak u stečaj, te dodao da im Agrokor može osigurati distribuciju proizvoda.

UO HFP-a u petak je odlučio raspisati novi natječaj za prodaju Regeneracije iz Zaboka po cijeni od 30 posto u odnosu na nominalnu. Na prodaju po nominalnoj cijeni ponudili bi se HTP Korčula, Hoteli »Maestral« i karlovački KIM, a Adriatic Split ponudio bi se po 90 posto nominalne cijene.

Za prezadužene hotelske tvrtke Živogošće, Podgora i Orebić odlučeno je da se prvo financijski konsolidiraju prodajom dijela imovine, a potom ponude na natječaju. Za prodaju splitskog Jadroplova prvo će se raspisati natječaj za prikupljanje neobvezujućih ponuda da bi se testiralo tržište. Ponuditelji će morati ispoštovati brojne uvjete - od zadržavanja sjedišta društva u Hrvatskoj, zatim posade i zaposleni morat će ostati hrvatski državljani, flota neće smjeti biti manja od sadašnje koja ima pet brodova, a investitor će morati pokazati namjeru da, bude li kupovao novi brod, on bude izgrađen u nekom od hrvatskih brodogradilišta. Država bi u Jadroplovu zadržala udjel i utjecaj.

»Za JPP u Sunčanom Hvaru u petak se očekuju tri obvezujuće ponude«, kazao je Hebrang, a odluka o izboru najbolje trebala bi biti donesena sredinom veljače.

Odluka o najboljem ponuditelju za kupnju Istre d. d. u stečaju ostavljena je za sljedeću sjednicu UO HFP-a koja će biti za otprilike tri tjedna. Pregovori o prodaji Slobodne Dalmacije EPH-u još traju, rečeno je, a unutar sljedeća dva mjeseca očekuje se završetak tog privatizacijskog posla.

Nakon što je bivši PIF Validus dobio sudski spor protiv HFP-a, Fond je odlučio ići u pregovore o obeštećenju Validusa zamjenskim dionicama, jer im se to, rečeno je, više isplati od isplate u gotovini. Prihvaćen je i zahtjev »Viktora Lenca« za odgodu vraćanja kredita.

Nives Matijević