Vjesnik: 15. 01. 2005.

Počele američke sankcije Srbiji

State Department uskraćuje 10 milijuna dolara Vladi Srbije, ali pomaže nevladin sektor i poduzetništvo / Sjedinjene Države uvjerene kako se Ratko Mladić nalazi u Srbiji i da ga Vlada Srbije može locirati

ZAGREB - Sjedinjene Države obustavile su financijsku pomoć Srbiji za 2005. godinu, povukle dio diplomatskog osoblja iz Beograda i uskratile nacionalnoj zrakoplovnoj tvrtki JAT letove za SAD. Kako je na konferenciji za novinare u petak rekao američki veleposlanik Michael Polt, radi se o izravnoj posljedici izostanka suradnje Vlade Srbije s Haaškim sudom. Istodobno, SAD pojačava pomoć narodu, privatnom i civilnom sektoru i medijima. Polt je dodao da su Sjedinjene Države uvjerene kako se Ratko Mladić nalazi u Srbiji i da ga Vlada Srbije može locirati, uhititi i predati Haagu, samo ako hoće.

Američki je veleposlanik napomenuo da će i pored ove odluke biti povećana pomoć narodu Srbije koji je »dovoljno propatio«. SAD će osigurati više kredita za poduzetništvo i otvaranje novih radnih mjesta, više pomoći za nevladine organizacije, demokratske programe i reforme na općinskim razinama, za civilno društvo, nezavisne medije, kao i organizacije i programe koji su privrženi reformama.

State Department je dan ranije priopćio da je Beogradu suspendirana financijska pomoć koja mu je trebala pripasti nakon 31. svibnja 2005. Ta vijest nije predstavljala veliko iznenađenje: brojni oporbeni političari i nezavisni stručnjaci na vrijeme su upozoravali da bi moglo doći do uskrate novca, no prijetnja nije bila ozbiljno dočekana uz obrazloženje da nije u pitanju velik novac. O simboličkom i političkom aspektu sankcija u Beogradu sada, kao ni puno puta ranije, nisu previše razmišljali.

Američke vlasti napominju da su korekcije najnovije odluke moguće ako državni tajnik (ili nova tajnica poslije inauguracije) utvrdi da je SCG poduzela korake u suradnji s Haaškim sudom. Ta bi se kooperativnost odnosila na rad istražitelja, uvid u dokumentaciju, predaju i prebacivanje optuženih ili pomoć u njihovom uhićenju kao i na sve napore oko uhićenja i izručenja Ratka Mladića. U priopćenju se navodi kako je još u ožujku 2004. državni tajnik SAD-a Colin Powell odbio pred Kongresom posvjedočiti da SCG surađuje s Haaškim sudom, što je onda rezultiralo izostankom značajnog dijela pomoći SAD-a u fiskalnoj 2004. godini.

Od tada nije došlo do poboljšanja u suradnji SCG-a sa Sudom, pa predviđenih 10 milijuna dolara pomoći Srbiji za 2005. neće stići na beogradski račun. »Pozivamo vlasti u Beogradu da u cijelosti surađuju s Haagom u uhićivanju bjegunaca, posebno Mladića, kako bi bili dovedeni pred lice pravde. Državni tajnik SAD-a spreman je razmotriti svoju odluku ako akcije SCG-a dokažu spremnost na suradnju s Haagom«, zaključuje se u priopćenju kojim se Beogradu nudi šansa za popravni ispit.

Prst u oko beogradskim vlastima sigurno će predstavljati informacija da je Washington, kreirajući pomoć za ovu godinu, preusmjerio sredstva za Srbiju i pomoć od 73,6 milijuna dolara namijenio tamošnjim nevladinim organizacijama i programima koji podržavaju reforme.

Vlada Srbije neprekidno ponavlja da surađuje s Haaškim sudom za ratne zločine premda odbija uhititi i izručiti četvoricu generala vojske i policije optuženih prije više od godinu dana i makar je dopustila da optuženik Goran Hadžić izmakne vlastima nekoliko sati prije uručenja optužnice. Prema izjavama dužnosnika, u tijeku su razgovori i pregovori o predaji optuženih.

Vesna Fabris Peruničić