Novi list: 17. 01. 2005.

Iz improvizacije u poraz

Kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor nije ni mogla bolje proći na izborima uz kampanju kakvu je imala. Hrvatska će još pričekati neko vrijeme dok ne dobije predsjednicu

Piše: Dražen Ciglenečki

Još u petak ujutro u sučeljavanju sa Stjepanom Mesićem na Hrvatskom radiju, predsjednička kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor bila je vrlo borbena. Žustro je parirala verbalnim akrobacijama aktualnog predsjednika i činilo se da ni tada u njoj nije umrla nada da će preseliti na Pantovčak. Nekoliko sati kasnije s puno entuzijazma i odlučnosti nastupila je i na posljednoj konferenciji za novinare u sklopu svoje predizborne kampanje. No, do večernjeg duela s Mesićem na državnoj televiziji kao da je ispario sav optimizam Jadranke Kosor. Njezin je pomirljivi nastup sugerirao da je postala svjesna izvjesnog izbornog poraza i stoga, možda i na preporuku premijera Ive Sanadera, nije željela ulaziti u dodatne nepotrebne konfrontacije s protukandidatom. Za Vladu, kojoj je predsjednik Republike obećao puhanje za vrat, bolja je solucija bilo smanjivanje napetosti u odnosima s Mesićem s kojim će morati surađivati do kraja mandata.

A da će nakon izbora na toj relaciji stvari vjerojatno zadovoljavajuće funkcionirati najavio je neki dan čak i predsjednik Sabora Vladimir Šeks koji je tijekom kampanje prije drugog kruga izbora izmjenjivao s Mesićem upravo brutalne uvrede. Šeks je mirno ustvrdio da se u svakom izbornom natjecanju javljaju »oštre iskrice«, ali da po okončanju izbora nužno dolazi do stišavanja strasti.

Izostanak svake koncepcije

Jadranka Kosor i dalje će biti potpredsjednica Vlade i raspolagati s većom političkom moći nego da je izabrana za šeficu države. Branitelji i drugi neprivilegirani slojevi društva nisu izgubili svoju najrevniju zagovornicu.

Sve će se, dakle, više-manje vratiti u normalu i jedino ostaje pitanje je li Jadranka Kosor uopće mogla ozbiljnije ugroziti Mesićevu pobjedu. U svakom slučaju kampanjom kakvu je vodila ni pod razno. Koncepcija kandidatkinje HDZ-a bio je izostanak svake koncepcije. Ni Mesić se nije naročito iskazao. Dapače, glavinjao je u kampanji kao grogirani boksač. Iznova je tek demonstrirao dobro poznatu sposobnost da mrtav hladan slaže, uvrijedi protivnike i oduševi javnost trivijalnostima iz svoje nepresušne riznice. Međutim, na njegovu sreću naprosto nije postojao kandidat koji bi ga poslao u političku mirovinu.

Kampanja Jadranke Kosor bila je totalna improvizacija. Prvo su iz HDZ-a stizala uvjeravanja da će cijela stranka stati iza nje, da će Sanader s članovima Vlade zajedno sa svojom kandidatkinjom obilaziti Hrvatsku kako bi svi shvatili da je glas za Jadranku Kosor zapravo glas za njega i HDZ. No, kad je započelo službeni dio kampanje Sanader je odjednom donio odluku da Jadranka Kosor treba pokazati da je samostalna političarka i njezina kampanja je personalizirana. Premijer je sa zamjetne distance pratio kako se ona očajnički sama bori za prolazak u drugi krug. Ali kad su izborni rezultati zaprijetili potpunim slomom Jadranke Kosor koji je nanio i veliku političku štetu Sanaderu i HDZ-u, predsjednik Vlade ipak se aktivirao i u zadnjih je tjedan dana nastupio na nekoliko predizbornih skupova. Ranije su njegove poruke okupljenima prikazivane na video zidu.

Trenutni bljeskovi

Jadranka Kosor povremeno je naznačila da se u njoj krije veći politički potencijal nego što je dosad dala naslutiti. U nekim trenucima televizijskih sučeljavanja u potpunosti je uspjela razgolititi Mesićevu ispraznost, no to su bili samo bljeskovi. Često je, primjerice, najavljivala da će na konferenciji za novinare prezentirati podatke o mutnom financiranju Mesićeve kampanje, ali je na kraju nije održala i time sama sebe diskreditirala. Jadranka Kosor k tome se mjesec dana žalila da je predsjednik Republike vrijeđa, što je uglavnom i bilo točno. Nije, međutim, jasno zašto su joj u njezinom izbornom stožeru savjetovali da stalno ponavlja svoje žalopojke. Birači, naime, ne vole kad kandidati koji kad se odluče baviti politikom, djelatnošću koja ima malo veze s etikom, neprestano viču da ih se vrijeđa. Umjesto da trpe i vraćaju udarce. Uostalom, Franjo Tuđman, kojeg Jadranka Kosor ističe kao političkog uzora, dijelio je uvrede šakom i kapom. Po tome je on i čak za Mesića nedostižan. Kako bi Jadranka Kosor tek reagirala da se morala suočiti sa suparnikom Tuđmanovog kalibra?

Ukratko, kandidatkinja HDZ-a nije ni mogla bolje proći na izborima uz kampanju kakvu je imala. Hrvatska će još pričekati neko vrijeme dok ne dobije predsjednicu.