Vjesnik: 18. 01. 2005.

Bez pune suradnje s Haagom ne možemo početi s pregovorima

Kao potreban preduvjet, Hrvatska mora učiniti sve što može da locira i prebaci Gotovinu u Haag/ U nekoliko sljedećih tjedana razgovarat ćemo s Carlom del Ponte i ocijeniti postoji li puna suradnja, rekao je povjerenik EK za proširenje Olli Rehn

BRUXELLES (Od Vjesnikovih posebnih izvjestitelja) – »Europska komisija poduzima praktične korake kako bi olakšala početak pregovora s Hrvatskom. Bit će i nekih novina, koje će se temeljiti na prošlim iskustvima i lekcijama koje smo naučili. Povećat će se broj poglavlja kako bi pregovori lakše tekli i na kraju bili efikasniji«, rekao je Olli Rehn, povjerenik za proširenje Europske komisije nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom u ponedjeljak u Bruxellesu.

Hrvatska delegacija, na čelu sa Sanaderom, sastala se u ponedjeljak s europskim dužnosnicima, među kojima i predsjednikom Europske komisije Jose Manuelom Barrosom, te Javierom Solanom i Günterom Verheugenom. U svim je razgovorima istaknuto zadovoljstvo naporima koje Hrvatska čini uoči pregovora, a dojam je da i europski političari želje da oni budu brzi i efikasni.

Pregovori o poljoprivredi bit će podijeljeni na dva dijela, tako da će se o javnom zdravstvu i sanitarnim pitanjima razgovarati u jednom paketu, a o poljoprivredi u drugom. Tako bi se umjesto o 31 pregovaralo o 36 poglavlja. »Mislim da je vrlo važno da sada možemo početi pregovore s Hrvatskom. To je važno ne samo za Hrvatsku nego i za Europu i za cijeli zapadni Balkan da Hrvatska bude pozitivan primjer«, kazao je Rehn.

Europski dužnosnici traže od Hrvatske i dalje punu suradnju s Haaškim sudom, pa je povjerenik za proširenje EU-a Olli Rehn u nedjelju rekao Ivi Sanaderu da Vlada i dalje treba ulagati intenzivne napore za punu suradnju s Haagom.

»U stalnom smo kontaktu s luksemburškim Predsjedništvom, a Predsjedništvo i Komisija su u kontaktu s Carlom del Ponte. Iznimno je važno da Hrvatska učini sve što može da locira i prebaci Gotovinu u Haag. To smatramo potrebnim preduvjetom za napredak. U nekoliko sljedećih tjedana razgovarat ćemo s Del Ponte i ocijeniti postoji li puna suradnja. Ne bude li uspostavljena puna suradnja, ne možemo početi s pregovorima«, istaknuo je Rehn.

Premijer Ivo Sanader zadovoljan je što su pripreme za početak pregovora već sada počele.

»Slažem se s Rehnom o svim političkim kriterijima i o posljednjem otvorenom pitanju koje se tiče pune suradnje s Haagom. Vlada čini sve što je u njenoj moći da se riješi taj zadnji otvoreni slučaj«, zaključak je hrvatskog premijera, uz poziv svim državama da se uključe ako imaju bilo kakvu informaciju o Gotovini.

»Moja je vlada potpuno predana konačnom rješenju tog slučaja.

Ponudili smo i zatražili od svih zemalja članica EU-a, ali i izvan njega, da s nama podijele sve korisne informacije. Može nas se optuživati samo u slučaju da se nešto događa u Hrvatskoj. Vlada ima nadzor nad Hrvatskom i našim službama, ali ako neka druga država ima neku korisnu obavijest trebala bi je s nama podijeliti. Spremni smo na punu suradnju sa svima«, istaknuo je Sanader.

Predsjednik Komisije Jose Barroso, ali i svi europski dužnosnici koji su razgovarali s premijerom Sanaderom, ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom, ministricom za europske integracije Kolindom Grabar Kitarović i glavnim hrvatskim pregovaračem sa EU-om Vladimirom Drobnjakom izrazili su veliko zadovoljstvo načinom na koji su organizirani predsjednički izbori u Hrvatskoj i čestitali predsjedniku Mesiću na reizboru.

Premijer Sanader sastao se i s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom koji je rekao kako se nada da će Hrvatska završiti pregovore tijekom 2007. godine i da bi mogla postati članicom Europske unije za mandata ove komisije, što znači do 2009. godine.

Komentirajući riječi predsjednika Barrosa hrvatski premijer kaže da je izrazito zadovoljan tim prognozama i kako se nada da će brzina provedbe dogovora u Hrvatskoj biti dovoljno efikasna da Hrvatska na vrijeme ispuni sve što se od nje očekuje. Sanader je zadovoljan što je i u Hrvatskoj postignut konsenzus svih političkih stranaka jer će to olakšati pregovore i ubrzati cjelokupni postupak.

Već početkom veljače nastavit će se tehnički posao uoči pregovora, a ocjena je da će u pregovorima sudjelovati gotovo 500 stručnjaka s različitih područja.

Susret hrvatskih političara s europskim u Bruxellesu početak je stvarnih priprema za početak pregovora i prošao je više nego zadovoljavajuće.

Ako Luxembourg nakon razgovora Carle del Ponte i premijera Jean-Claudea Junkera odluči da nema prepreka za početak pregovora oni će početi 17. ožujka, a do tada će se hrvatsko izaslanstvo još nekoliko puta sastati s europskim čelnicima da se pripreme sve teme o kojima će se ubuduće raspravljati.

Jurica Körbler i Andrea Latinović