Slobodna Dalmacija: 18. 01. 2005.

VELEPOSLANIK PETER SEMNEBY, ŠEF MISIJE OESS-a u RH, O PROPUSTIMA NA PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA:

Hrvatskoj treba stalno tijelo koje će uređivati izbore

ZAGREB - Europski diplomatski krugovi u Zagrebu suzdržavaju se od javnih komentara rezultata predsjedničkih izbora jer dobri običaji u diplomaciji nalažu izbjegavanje vrijednosnih ocjena koje se tiču unutarnjopolitičkih pitanja, posebice izborne volje naroda - izjavio je za Slobodnu Dalmaciju jedan ugledni EU-diplomat.

Naglasivši da je to njegovo osobno mišljenje, ovaj je diplomat kazao da će pobjeda Stjepana Mesića nesumnjivo pozitivno odjeknuti u Bruxellesu jer se radi o državniku koji u europskim krugovima uživa nepodijeljeno povjerenje kao provjereni političar beskompromisne europske orijentacije. S druge strane, uvjeren je ovaj diplomat, Mesićeva pobjeda dobra je za Hrvatsku i na unutarnjem planu jer predsjednik države nije iz iste političke grupacije koja je formirala izvršnu i zakonodavnu vlast. Takav odnos u državnome vrhu jamči efikasniju kontrolu i više demokracije u obnašanju vlasti, tvrdi naš sugovornik.

Sličnog je mišljenja i visoko rangirani diplomat iz veleposlantva jedne druge EU-članice koji također nije želio biti imenovan. "Moja je vlada s velikim simpatijama primila vijest o pobjedi gospodina Mesića. Uvjereni smo da će proeuropski predsjednik s isto takvom vladom jamčiti efikasno približavanje Hrvatske članstvu u Uniji u prijelomnom razdoblju pregovora koje je pred vašom zemljom", izjavio nam je ovaj diplomat.

Oba naša sugovornika uvjerena su da svi njihovi kolege iz drugih diplomatskih predstavništava dijele njihovo mišljenje te da je Mesićeva pobjeda ujedno i velika europska pobjeda cijele Hrvatske. Voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj veleposlanik Peter Semneby na naše pitanje kako ocjenjuje drugi krug predsjedničkih izbora, odgovorio je da ova Misija nije formalno pratila predsjedničke izbore, nego je pomagala domaćim promatračima, a činjenicu da su domaći promatrači sposobni obavljati učinkovit nadzor u OESS-u drže pokazateljem zrelosti demokracije u Hrvatskoj.

— Ipak, saznanja dobivena tijekom dva kruga posljednjih predsjedničkih izbora naglašavaju potrebu za daljnjom reformom izbornog sustava u skladu s preporukama OESS-ova Ureda za demokratske institucije i ljudska prava, domaćih promatrača te DIP-a. Hrvatskoj je potrebno stalno tijelo koje bi uređivalo izbore, transparentnije financiranje izborne promidžbe, bolja obrada popisa birača te poboljšan postupak za glasovanje u inozemstvu — kaže veleposlanik Peter Semneby dodajući da je s ciljem stjecanja uvida u glasovanje u inozemstvu iz prve ruke, te kao osnova za savjet o reformi, Misija OESS-a angažirala osam dvočlanih mobilnih timova - tri u Srbiji i Crnoj Gori te pet u BiH.

Prema riječima članova timova raspoređenih u SiCG, postupak glasovanja na biračkim mjestima koja su posjetili proveden je na uredan i profesionalan način, kaže Semneby, a članovi Misije u BiH izrazili su mišljenje kako je izborni postupak protekao na relativno zadovoljavajući način, iako određen broj neriješenih pitanja i dalje narušava kvalitetu i pouzdanost glasovanja.

Glavna pitanja koja pobuđuju zabrinutost, a koja je Misija zabilježila bila su nedostatak profesionalnosti nekih biračkih odbora i stranačkih promatrača, loše održavanje i ažuriranost popisa birača, nedostatak odgovarajuće i preventivne kontrole dvostrukog glasovanja ("glasovanje u susjednim državama"). Na nekim su mjestima članovi Misije OESS-a uočili neodgovarajuće prostorije i lošu opremljenost za glasovanje što je rezultiralo dugim redovima birača te nedostatkom privatnosti prilikom glasovanja — kaže Semneby.

Na pitanje kako vidi daljnju europsku perspektivu Hrvatske na čelu s predsjednikom Mesićem, veleposlanik Semneby je kazao: "Važno je da postoji široki konsenzus o pristupanju Hrvatske Europi. Za Hrvatsku je dobro što su predsjednik i premijer čvrsto opredijeljeni za europske integracije."

Šenol SELIMOVIĆ