Novi list: 20. 01. 2005.

Batina i Gotovina

Piše: Branko Mijić

Mrkva i batina ostaju vjernim instrumentima briselske administracije koje, u europska kola upregnuta Hrvatska, svakodnevno iskušava klipsajući prema cilju.

Iako su prve vijesti nakon sastanka naše delegacije predvođene premijerom Ivom Sanaderom s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom bile optimistične, istup europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta, govori nešto drugo. Možda je Europska komisija spremna pregovarački okvir dovršiti 2. veljače, no, kako je naglasio Rehn, »bez pozitivnog mišljenja ICTY-ja, pregovori se neće otvoriti 17. ožujka«. Štoviše, Europa je, u dogovoru s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte, dala rok koji uskoro istječe da se »riješi pitanje generala Ante Gotovine«. A bez njega pregovori neće biti otvoreni 17. ožujka, što znači da kada haška klepsidra iscuri bez Gotovine u blizini, Hrvatska neće moći postati članicom Europske unije 2009. godine.

Da hrvatska Vlada i diplomacija signale iz Bruxellesa dekodiraju domaćoj javnosti kroz optimistički nastrojeni šifrarnik, dok oni u centrima moći koji odlučuju o našoj sudbini imaju znatno mračniju enigmu, svjedoči i pismo našeg veleposlanika u Londonu Joška Para svjetski uglednom »Financial Timesu«. Naime, taj je list nedavno u dva navrata tipovao na 2015. godinu kao najvjerojatniji datum ulaska Hrvatske u EU.

»To daleko premašuje čak i predviđanja najgorih pesimista«, kaže Paro u svome reagiranju pozivajući se na obećanje da će pregovori započeti u ožujku, biti završeni u 2007. te 2009. godine Hrvatsku učiniti punopravnom članicom.

Znaju li novinari »Financial Timesa« bolje od nas i naših bjelosvjetskih predstavnika kako diše europska birokracija i što to znači kada Carla del Ponte izrazi »zabrinutost u pogledu hrvatske suradnje«. Njihovo upozorenje o realizaciji još uvijek svježih zaruka tek daleke 2015. oneraspoložilo bi i, politički i gospodarski, znatno stabilniju mladenku od Hrvatske. A vjenčanja neće biti ako to ne želi on, nametnuti kum Ante Gotovina. Država koja je već odavno priznala da ga ne može pronaći i uhititi, iako je svijet oduvijek tvrdio da to ona ne želi učiniti, ostavljena je na vjetrometini njegove milosti i svoje iskrenosti. Budući da su se sve špijunske igre i igrice nedoraslih hrvatskih Jamesa Bondova pokazale smiješnima, budući da Gotovinini odvjetnici i dalje pišu nekakva pisma bacajući prašinu u oči narodu koji u njemu vidi heroja, budući da se vladajući i oporba časte komplimentima o zajedničkim zaslugama za članstvo u EU, dok se brod opasno nagnuo i prijeti potonućem, valja se zapitati jesu li briselske mrkve kojima maše Sanader prave ili patvorene. Za sada je jedino izvjesno da batina kojom nam mašu nije iz raja izašla.