Vjesnik: 20. 01. 2005.

Svi se okrenuli protiv HNS-a

HNS ne odustaje od istrage o stjecanju imovine Sanadera i Žužula/ Stojim iza svega što sam radio zadnjih 14 godina, a zna se i da sam radio u inozemstvu, gdje sam bio suvlasnik tvrtki, da sam kupio stan u Splitu i Zagrebu, i to svojim novcem, rekao je premijer

ZAGREB - Svojevrsni rat istražnim povjerenstvima nastavljen je u Saboru i na početku ovogodišnjeg zasjedanja. Iako je od lanjske poplave zahtjeva za povjerenstvima »preživio« samo HNS-ov, jer ta stranka ne odustaje od istrage o načinu stjecanja imovine premijera Ive Sanadera i ministra vanjskih poslova u ostavci Miomira Žužula, to je u srijedu izazvalo najviše pozornosti i brojne polemike, a dovelo je i do novoga grupiranja u parlamentu - na jednoj su strani bile sve stranke, uključujući HDZ i SDP, a na drugoj usamljeni HNS.

Sve je počelo upozorenjem predsjednika Sabora Vladimira Šeksa da se HNS-ov zahtjev ne može staviti na dnevni red, jer ga nije potpisao dovoljan broj zastupnika, s obzirom da su Šime Lučin (SDP) i Zlatko Kramarić (LS) povukli potpise.

Iznenađen tom informacijom, šef kluba HNS-Libra Dragutin Lesar zatražio je očitovanje Odbora za Ustav i Poslovnik, tvrdeći da se potpisi ne mogu naknadno povući, te naglašavajući da njegova stranka od svog zahtjeva neće odustati. To je izazvalo Franu Matušića, koji je u ime HDZ-a najavio pokretanje istrage o djelovanju i imovnom stanju HNS-ovaca Vesne Pusić i Lesara te Joze Radoša iz Libre, objasnivši da javnost treba znati zašto oni brane Radimira Čačića i Srećka Ferenčaka, uronjene u brojne afere.

Negodovao je šef SDP-a Ivica Račan, rekavši da rat povjerenstvima nikamo ne vodi. »Zato što je i takvim ponašanjem u Saboru bačena velika ljaga na sve političare, svatko od nas treba javnosti položiti račun o podrijetlu svoje imovine«, napomenuo je Račan, najavljujući SDP-ov prijedlog zakona o podrijetlu imovine. Reagirao je i IDS-ovac Damir Kajin, rekavši kako nije zadaća političara da kopaju po utrobi političkog protivnika.Uključio se u polemiku i premijer Ivo Sanader, naglasivši da se ne protivi istrazi svoga kompletnoga djelovanja. »Stojim iza svega što sam radio zadnjih 14 godina, a zna se i da sam radio u inozemstvu, gdje sam bio suvlasnik tvrtki, zna se i da sam kupio stan u Splitu i Zagrebu, i to svojim novcem«, rekao je premijer. Dodao je da će Vlada podržati SDP-ov prijedlog zakona o podrijetlu imovine dužnosnika, izražavajući nadu da će se time »potvrditi vjerodostojnost hrvatske politike, jer ćemo u protivnom još dublje tonuti u močvarno tlo«.

Sanader: Lesar i HNS bezočno lažu

Premijer Ivo Sanader je u kraćem razgovoru s novinarima u Saboru reagirao i na tvrdnje HNS-ovca Dragutina Lesara da mu je »jedan Sanaderov ministar prijetio«.

Lesar je prije toga rekao i da ga je prošlih dana zvao i premijer tražeći da HNS odustane od povjerenstva protiv njega i Miomira Žužula, a optužio je i SDP za sklapanje velike koalicije s HDZ-om.

»Riječ je o bezočnoj Lesarovoj i laži HNS-a, stranke koja se sve dublje ukopava u blato i mulj. Lesar je danas promijenio mišljenje i rekao da sam ga ja zvao, a meni ni na kraj pameti ne bi palo zvati njega ili bilo koga iz HNS-a, stranke koja je u najvećim aferama i koja - na HDZ-ov zahtjev o povjerenstvu za Čačića - odgovara pokušajem destabiliziranja premijera i Vlade«, naglasio je premijer, dodavši da HNS u tome neće uspjeti.

Ivka Bačić