Slobodna Dalmacija: 20. 01. 2005.

OLLI REHN PRED ODBOROM ZA VANJSKU POLITIKU EUROPSKOG PARLAMENTA

Nećemo početi pregovore s RH bez suradnje s Haagom

ZAGREB - Bez pozitivnog mišljenja Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu pregovori s Hrvatskom neće se otvoriti 17. ožujka, a ako sve bude išlo kako treba, Hrvatska može postati članicom EU 2009., rekao je Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta.

"Bez pozitivnog mišljenja ICTY, pregovori se neće otvoriti 17. ožujka. Bit će to razočaranje za sve - za Hrvatsku i za EU - ako taj uvjet ne bude ispunjen na vrijeme, a otvaranje pregovora bude stavljeno na čekanje", rekao je Rehn u govoru u utorak kojega je u srijedu na svojoj web-stranici objavila Europska komisija.

"Jasno sam rekao našim hrvatskim kolegama da Hrvatska mora riješiti pitanje generala Ante Gotovine. Vrijeme će uskoro isteći za rok od 17. ožujka", naglasio je. Rehn se u ponedjeljak u Bruxellesu sastao s hrvatskim izaslanstvom predvođenim premijerom Ivom Sanaderom.

Komisija je u stalnom kontaktu s Haškim sudom, a prošloga su tjedna predstavnici Komisije razgovarali s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte koja je izrazila "zabrinutost u pogledu hrvatske suradnje", naglasio je europski povjerenik. Ako sve bude išlo kako treba, "moguće je da Hrvatska postane članicom 2009.", čime bi Hrvatska postala pozitivan orijentir za čitav Zapadni Balkan.

U jučerašnjoj izjavi povjerenika EK za proširenje Ollija Rehna, hrvatska diplomacija i Vlada ne vide u tome novu okolnost koja bi odskakala od onoga što su Rehn i premijer Sanader već izjavili novinarima nakon susreta u Bruxellesu u ponedjeljak. U MVP-u i Vladi svjesni su da je posljednje otvoreno pitanje u odnosima s Haagom, slučaj Gotovina, trajna obveza koja stoji pred hrvatskom vladom sve dok se to pitanje ne riješi - kazali su jučer sugovornici Slobodne iz MVP-a i Vlade.

U zaključku summita Europskog vijeća jasno stoji da je puna suradnja s Haagom uvjet otvaranja pregovora, a ocjenu suradnje donijet će luksemburško predsjedništvo, između ostalog i u konzultaciji s Tužiteljstvom u Haagu. No, i hrvatska je vlada u kontaktu s haaškim tužiteljstvom kako bi se sve eventualne nesuglasice na vrijeme i efikasno otklonile do početka pregovora - saznajemo u Vladi.

Š.SELIMOVIĆ, (H)