Novi list: 21. 01. 2005.

Euforija Sljemena

Piše: Branko Mijić

Hrvatska je jučer opet pala u kolektivnu euforiju: ženski slalom na Sljemenu za Svjetski kup postao je ne samo najvažnijim sportskim već i političkim događajem.

Tu je bio i premijer Sanader, koji nam je, pokriven poput Štrumfa plavom beretkom, ispričao tužnu priču o svome uništenom meniskusu koji ga je udaljio od danas najhrvatskijeg sporta. Bila je tu i smrznuta Suzana Jadranka Kosor za koju su na izborima glasali oni mrtvi hladni, kao i Vladimir Šeks kojemu, začudo, nije bilo zima. No svjetla reflektora nisu toliko obasjala niti Janicu Kostelić nad čijim je odustajanjem nacija naricala, niti njezine nasljednice Anu Jelušić, Niku Fleiss i Mateju Ferk. U gro planu i nadnaravnoj veličini na TV ekranima se pojavio SDP-ovac Milan Bandić kao Mesija procvata skijanja u metropoli. Zagrebački dogradonačelnik, pravim imenom ZG Bog i batina, priznao je da ne zna skijati, te da je u svojoj viziji za nekoliko mjeseci »fulao« datum održavanja, kao i njegovo ime. Po Bandiću Zlatni medvjed trebao se zvati Zlatna kuna, iako bi u životu životinja i po Brehmu bilo prirodnije Kuna zlatica. No i tu je »fulao« pa je ispalo da je Bandić uspio pogoditi tek onog nesretnika koji se našao na putu njegovom džipu i alkoholiziranom vozaču koji je pobjegao s mjesta nesreće.

Bez ikakve dileme, summit skijaške elite veliki je ne samo sportski događaj već i prezentacija turističke Hrvatske svijetu, pa su bahatost i megalomanija koji su sve pratili bili potpuno nepotrebni. Bandić tako skijašku Medvednicu prikazuje kao svoje svetište, nešto poput Oltara domovine koji je na brdo dao postaviti Franjo Tuđman za prigodna hodočašća. No, Bandićev je »Crveni spust« nemjerljivo skuplji i on će, zajedno s cijelom manifestacijom, na kraju stajati između 125 i 180 milijuna kuna! I, naravno, najvećim dijelom sve će biti financirano iz proračuna, dakle novcem poreznih obveznika koje nitko nije pitao bi li novu bolnicu ili malo snijega koji će koliko sutra biti lanjski. Svima je također jasno da Sljeme s niskih 1.035 metara nadmorske visine, odnosno trka čiji je start na 985 a cilj na 785 metara nikada ne mogu postati skijaškim centrom niti konstantom svjetskog skijanja.

Organizatori su u svome rasipništvu za prvo mjesto predvidjeli nagradu od čak 50 tisuća eura iako je svuda u svijetu, u znatno bogatijim zemljama i poznatijim zimovalištima, ona »samo« 20 tisuća, te odlučili da ne nagrađuju »samo« prvih deset, već i 30. djevojci dodijele tisuću eura! U propagandu su se uključili i domoljubni novinari koji su javnost danima obmanjivali kako će Zagreb biti prvi glavni grad domaćin jednog natjecanja Svjetskog kupa iako je to već odavno pošlo za rukom Oslu.

Zbog svega toga, Zlatni medvjed i Sljeme neće, nažalost, na kraju ostati zapamćeni po nesretnoj Janičinoj grešci, već po tome što su još jednom pokazali hrvatsku emocionalnu nezrelost, i što je znatno gore, sklonost promašenim investicijama.