Vjesnik: 21. 01. 2005.

Pusić: Račanov zakon o porijeklu imovine lakrdija

ZAGREB – »Premijer Ivo Sanader boji se onoga što bi se o načinu stjecanja njegove imovine moglo otkriti, pa zato on i HDZ ne žele da se osnuje istražno povjerenstvo koje smo predložili«, izjavila je u četvrtak u Saboru predsjednica HNS-a Vesna Pusić. Na konferenciji za novinare Kluba HNS-PGS, ona je izravno optužila premijera i vladajuću stranku za »brutalne napade, objede i blaćenja« kojima su, kaže, zadnjih dana izloženi pojedinci i cijeli HNS, »i to samo zato da se ne otkrije istina o Sanaderovoj i imovini ministra Miomira Žužula«.

Objašnjavajući kako se dogodilo da HNS-ova inicijativa o istražnom povjerenstvu za Sanadera i Žužula ostane bez potrebnih 16 zastupničkih potpisa nakon što je već ušla u parlamentarnu proceduru, Pusić je kazala da je »nezapamćeno« u saborskoj praksi da se potpisi naknadno povlače. To svjedoči o golemim pritiscima na one koji su ih povukli, ocijenila je, podsjećajući da je riječ o SDP-ovcu Šimi Lučinu te LS-ovcima Zlatku Kramariću i Ivi Bancu. Na pitanje ima li dokaza za tvrdnju o pritiscima, priznala je da nema. »Ali, sama činjenica da su potpisi povučeni, dovoljno govori«, naglasila je, poručujući usput Lučinu, Bancu i Kramariću da to govori »i o njihovu integritetu«.

Čelnica narodnjaka tvrdi da su povjerenstvo za Sanadera i Žužula tražili samo zato što žele da se »sve o svima rasvijetli, a ne da se pojedinci javno blate bez argumenata«. Zato smo, kaže, podržali i HDZ-ov prijedlog o saborskoj istrazi za Radimira Čačića »kojeg se već 14 godina optužuje bez dokaza«.

Pusić je inicijativu SDP-ova lidera Ivice Račana za zakonom o porijeklu imovine državnih dužnosnika nazvala »lakrdijom« kojom se samo odgađa primjena postojećih zakona. Račana je optužila i za sklapanje velike koalicije s HDZ-om, »zasad o istražnim povjerenstvima«. Na pitanje je li time i SDP ušao u krug HNS-ovih političkih protivnika i hoće li surađivati na lokalnim izborima, odgovorila je da će se to tek vidjeti. Na kraju je Račanu poručila da njegove »sadašnje političke kalkulacije neće spriječiti HNS u namjeri da barem malo istine pokuša uvesti u hrvatsku politiku«.

Ivka Bačić