Novi list: 21. 01. 2005.

MINISTRI BIVŠE VLADE SMATRAJU DA SANADER NEĆE MOĆI OBJAVITI TAJNI UGOVOR S DT-om

Dijelovi ugovora tajna zauvijek

U materijalu koji je dostupan našoj redakciji pod klauzulom o povjerljivosti navodi se kako pojedini podaci moraju ostati tajnom čak i nakon što bi ugovori iz 2001. godine eventualno bili poništeni

Pišu: Orjana ANTEŠIĆ i Robert FRANK

RIJEKA – Nakon objave sažetka tajnih ugovora iz posljednje tranše dionica Hrvatskih telekomunikacija, visoki dužnosnik iz bivše vlade ustvrdio je našem listu kako problem neobjave ili objave tih ugovora nikad nije bio u hrvatskoj strani već u Deutsche Telekomu.

Kao član Vlade koja je u listopadu 2001. godine potpisala ugovore kod prodaje 16 posto dionica HT-a koje su Nijemcima donijele većinsko vlasništvo nad nacionalnom telekom kompanijom, naš sugovornik dijeli veliku skepsu prema onome što će Sanaderova Vlada objaviti u sažetku tajnih ugovora s DT-om.

– Čim nešto izvlačite iz originala dovodite se u dvojbene situacije oko izbora onog što se objavljuje i same interpretacije tog materijala, smatra naš izvor koji se, doduše, »ne sjeća« da li je Dioničarskim ugovorom Nijemcima zajamčeno pravo prvokupa i kod preostalog dijela T-HT-ovih dionica u državnom vlasništvu.

Iako zatečen novotkrivenim detaljima, predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Josip Pupić primjetio je da se određeni rokovi iz jučer objavljenih tajnih ugovora poklapaju sa sindikalnim pregovorima oko utvrđivanja cijene dionica namijenjenih zaposlenicima T-HT-a.

Dobivanje na vremenu

– U ožujku 2003. godine kolegica i ja bili smo pozvani kod potpredsjednika Vlade Gorana Granića na razgovore o cijeni dionica namijenjenih bivšim i sadašnjim radnicima HT-a. Nakon što smo u lipnju iste te godine dogovorili cijenu, u srpnju su predstavnici DT-a bili u Vladi, nakon čega je cijeli proces oko prodaje dionica zaustavljen, prisjeća se Pupić koji smatra kako je sada, nakon objave novih detalja iz tajnih ugovora u našem listu, očito da su obje strane – i Vlada i DT – time dobivale na vremenu do siječnja 2004. godine. Naime, iz sažetka tajnih ugovora iz 2001. koji su došli u posjed našeg lista, stoji da Vlada nije mogla ići s javnom ponudom prodaje svog dijela dionica do ožujka 2003. godine. Međutim, ukoliko to ne bi učinila ni do siječnja 2004. godine – a što Vlada nije učinila – tajnim ugovorom utvrđeno je da će onda hrvatska strana i DT zajednički utvrditi »poštenu tržišnu cijenu tih dionica« – što god da to podrazumijevalo. Tekst sažetka tajnih ugovora odmah se, nakon te klauzule, nadovezuje na pravo prvokupa DT-a.

Nepoštivanje obveza

– Ugovorima iz 2001. oslabljena je pozicija radništva. Niti je DT ispunio obvezu o edukaciji i doškolovanju 3.000 radnika, niti je otvorio nova radna mjesta. Dapače, DT ih ukida i otpušta naše radnike unatoč velikoj dobiti koju ostvaruje od za korisnike izuzetno nepovoljnog tarifnog sustava, a što im je omogućila blagonaklona politika Vlade, izjavio je predsjednik Republičkog sindikata radnika HPT-a Jadranko Vehar, koji također sumnja da će Vlada ikad objaviti najvažnije stvari iz tajnih ugovora.

Iako iz T-HT-a i dalje tvrde da su uložili, ne 748 milijuna, nego i milijardu eura u razvoj telekomunikacijske infrastrukture, Vehar ostaje pri tvrdnji da Nijemci nisu uložili ni približno tim iznosima. Do glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka, isto kao i do ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmete jučer, unatoč višekratnim pozivima, nismo uspjeli doći.

Ne postoji ugovor na hrvatskom?

Neslužbeno doznajemo da originalni tekstovi Ugovora o kupoprodaji dionica, Okvirnog ugovora i Ugovora o međusobnim odnosima dioničara iz 2001. pisani na engleskom jeziku dok hrvatska verzija, navodno, nije potpisana.

Dok iz Kalmetinog ministarstva tvrde kako u sažetku biti objavljeni svi ključni detalji iz tajnih ugovora s DT-om, u materijalu koji je dostupan našoj redakciji pod klauzulom o povjerljivosti navodi se kako pojedini podaci moraju ostati tajnom čak i nakon što bi ugovori iz 2001. godine eventualno bili poništeni!

Predsjednik Transparency Internatinala Hrvatska Zorislav Anton Petrović kaže da se Vlada odmah nakon potpisivanja ugovora s Deutsche Telekomom morala pobrinuti da se on i javno objavi jer bi to bilo u interesu ne samo Vlade već i svih hrvatskih građana. Što se tiče interesa DT-a, Petrović kaže da on hrvatsku stranu ne treba zanimati. Dodaje kako će biti zanimljivo vidjeti što će Vlada, nakon objavljivanja dijela tajnog ugovora s DT-om u našem listu, javno objaviti u sažetku koji se priprema, a posebno ga zanimaju podaci o naknadi koju je DT morao plaćati za korištenje koncesija.

Breglec: Ništa nećemo prikriti

Državni tajnik za promet Dražen Breglec demantirao je jučer špekulacije o tome da će Sanaderova Vlada prikriti ključne detalje iz ugovora. »Nemamo nikakav motiv prikrivati bilo koji detalj iz ugovora, ustvrdio je Breglec, dodajući kako će najavljeni sažetak tajnih ugovora iz 2001. godine biti korektno napravljen«.