Slobodna Dalmacija: 21. 01. 2005.

Povjerenstva za svađu

Vuk ĐURIČIĆ

Početak ovogodišnjeg zasjedanja Hrvatskog sabora očekivano je obilježio nastavak prije nekoliko mjeseci započetog rata narodnih zastupnika vezano uz zahtjeve za osnivanje saborskih istražnih povjerenatava koja bi se trebala pozabaviti "biznisom" nekih političara iz pozicije i opzicije. Iako je posve jasno da bi svi političari javnosti morali položiti račune o porijeklu svoje imovine, osnivanje saborskih istražnih povjerenstava koja bi se u pojedinim slučajevima time trebala baviti čini se promašenim - uglavnom se radi o politikantskim zahtjevima kojima je cilj diskreditiranje političkih protivnika. Dosadašnja praksa to najbolje potvrđuje.

Najnoviji rat s istražnim povjerenstvima počeo je s otkrivanjem afere Žužul. Većina opzicije tada je tražila da se ispita sukob interesa premijera Ive Sanadera i odlazećeg ministra vanjskih poslova Mimomira Žužula, a HDZ im je uzvratio zahtjevom da se isto učini i u slučajevima HNS-ovca Radmira Čačića i HSS-ovca Zlatka Tomčića. U vrijeme kad su navedeni zahtjevi prvi put aktualizirani, tim pitanjima se isključivo trebalo baviti saborsko Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, ali njegov rad je, ne slučajno, "minirao" vladajući HDZ i to povjerenstvo je ubrzo nakon toga de facto raspušteno. To je dodatno otvorilo prostor za ponovno aktualiziranje zahtjeva za osnivanje istražnih povjerenstava u čemu su najustrajniji, ali i sve više usamljeni, HNS-ovci, pogotovo Dragutin Lesar, čije zahtjeve ostale stranke opozicije, ponjaprije SDP i HSS, uglavnom ne podržavaju. Lesar tvrdi i da mu je jedan ministar prijetio, ali odbija otkriti o kome se radi, te da ga je zbog povjerenstva nazvao i premijer Sanader, što prvi čovjek Vlade odbacuje tvrdeći da Lesar laže. Potom i Frano Matušić u ime Kluba HDZ-a traži osnivanje još jednog povjerenstva koje bi se bavilo "svim okolnostima i djelovanjem" HNS-ovaca Vesne Pusić, Srećka Ferenčaka i Dragutina Lesara, te zastupnika Libre Joze Radoša.

Kad je reagirao prvi čovjek SDP-a Ivica Račan kazavši da "politički sukob zahtjevima za istražnim povjerenstvima neće pomoći nikomu", s čim se složio i prvi čovjek HDZ-a i Vlade Ivo Sanader, HNS-ovci su to shvatili kao najavu zaživljavanje velike koalicije između SDP-a i HDZ-a, što čelnici tih stranaka odbacuju. Sve u svemu, valja se nadati da će "bujanje" zahtjeva za osnivanje istražnih povjerenstava uskoro zaustaviti ponovno osnivanje saborskog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa koje bi se u Hrvatskom saboru jedino trebalo baviti tim pitanjima. Za sve ostalo, bez obzira na to o čemu se i kome radilo, nadležne su neke druge državne institucije.