Slobodna Dalmacija: 21. 01. 2005.

CARLA DEL PONTE OŠTRO UPOZORAVA SARAJEVO

Haag ljutit zbog objava optužnica

SARAJEVO - Premda se ovih dana u bh-medijima špekulira s imenima političara i najviših časnika protiv kojih su podignute optužnice u Haagu, službenih potvrda o tome još uvijek nema.

Prema informacijama bliskim haaškim krugovima, optužnice koje je glavna tužiteljica Carla del Ponte najavila još u studenom prošle godine, nalaze se na raspravnom vijeću i čekaju njihovu potvrdu od suca. U međuvremenu se u domaćim političkim krugovima drži u tajnosti informacija kako je glavna haaška tužiteljica nedavno uputila pismo prilično oštrog sadržaja glavnom tužitelju na Sudu BiH Marinku Jurčeviću, članovima Predsjedništva BiH i OHR-u, u kojem se izravno žali na pojedine medijske "provale" u predmete zaštićene od javnosti.

Konkretno, riječ je o podizanju optužnica za zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u Brčkom, na takozvanoj Brčanskoj Malti, o čemu su informacije procurile u nekim medijima iz RS-a. Stoga je glavna tužiteljica u pismu upućenom visokom predstavniku Paddyju Ashdownu i tužitelju Jurčeviću oštro upozorila kako ubuduće neće tolerirati kršenje kodeksa odgovornosti iz pravila puta, te će biti primorana poduzeti određene mjere. Ona je od OHR-a zatražila strogu kontrolu nad radom Sudskog i Visokoga tužiteljskog vijeća, posebice u pogledu njihova profesionalnog ponašanja.

Što se, pak, tiče optužnica koje bi trebale biti uručene krajem siječnja ove godine, pojavile su se špekulacije kako će ih osobno donijeti glavna tužiteljica Carla del Ponte kada bude dolazila na svečano otvorenje supermodernih prostorija Suda BiH, na kojemu će se procesuirati predmeti vezani uz ratne zločine, a koje je sud iz Haaga ustupio domaćem pravosuđu.

Što se, pak, tiče osoba protiv kojih su podignute optužnice, informacije govore o odgovornostima Rasima Delića, zapovjednika Glavnog štaba Armije RBiH, te zapovjednicima Prvog i Trećeg korpusa Armije RBiH Vahida Karavelića i Sakiba Mahmuljina.

Što se, pak, tiče osoba iz političkog života, za sada se najviše špekulira imenom Ejupa Ganića, ratnog člana Predsjedništva BiH, pa čak i Jusufa Pušine, bivšeg predsjednika Nogometnog saveza BiH, sada generalnog konzula BiH u Turskoj.

Zlatko TULIĆ