Vjesnik: 22. 01. 2005.

Puna suradnja s Haagom ne znači i izručenje generala Gotovine

Potreban je jedino dokaz hrvatske vlade da je njezina suradnja s Haagom potpuna, istaknuo je Staks i dodao da će pregovori Hrvatske i EU-a ipak početi 17. ožujka

ZAGREB - Pregovori između Hrvatske i Europske unije ipak će početi 17. ožujka. »Hrvatska može sa stopostotnom sigurnošću računati da će 17. ožujka početi razgovore o procesu pristupa Europskoj uniji, pod uvjetom da između hrvatske vlade i Haaga postoji stopostotna suradnja«, rekao je u petak njemački veleposlanik u Hrvatskoj Jürgen A. R. Staks odgovarajući na upit o procesu pridruživanja Hrvatske EU na konferenciji za novinare Hrvatske udruge poslodavaca.

»Stopostotna suradnja Hrvatske s Haaškim sudom ne podrazumijeva obvezno izručenje generala Ante Gotovine, nego je potreban dokaz hrvatske vlade da je njezina suradnja s Haagom potpuna«, istaknuo je Staks,

Naglasio je pritom da se službeno ne govori o izručenju generala Gotovine kao pokazatelju stopostotne suradnje, nego da punu suradnju treba potvrditi »dokaz hrvatske vlade koji treba uvjeriti tribunal da Vlada potpuno surađuje s Haaškim sudom«. Staks, međutim, nije objasnio što bi to bio dokaz potpune suradnje.

»Kada bi pak došlo do izručenja, bio bi to dokaz stodvadesetpostotne suradnje«, dodao je njemački veleposlanik koji očekuje da će Hrvatska stupiti u punopravno članstvo Unije 2009. godine.

Davor Drezga