Vjesnik: 22. 01. 2005.

Stanje je ozbiljno i zabrinjavajuće

Nakon ručka s premijerom Ivom Sanaderom, veleposlanici su ocijenili da ima ohrabrujućih i zabrinjavajućih vijesti / Ohrabrujuće je to što je premijer svjestan ozbiljnosti situacije, a zabrinjavajuće što nema naznaka da Vlada priprema neki dramatičan pozitivan potez u vremenu kojeg ima sve manje

ZAGREB – Hrvatski premijer Ivo Sanader u četvrtak je ručao s veleposlanicima Europske unije akreditiranim u Hrvatskoj. Na sastanku koji je trebao poslužiti lakšem međusobnom razumijevanju, ponajprije u vezi sa »slučajem Gotovina«, dogodilo se suprotno: hrvatski premijer kritizirao je za stolom veleposlanike nekoliko europskih zemalja, tj. politike njihovih vlada, uključujući i one zemlje koje još imaju neriješena bilateralna pitanja s Hrvatskom.

Nakon ručka, predstavnici Unijinih zemalja i dalje su ostali u uvjerenju da Hrvatska ne čini onoliko koliko bi mogla da locira odbjeglog haaškog optuženika. Samo dan nakon ručka o njegovu sadržaju su obaviješteni ključni ljudi Europske komisije i država članica u Bruxellesu.

No, bez obzira na napetost za ručkom, situacija glede početka pregovora s Europskom unijom 17. ožujka nije dobra, a od Hrvatske se u preostalih osam tjedana očekuju odlučni koraci koji bi uvjerili glavnu haašku tužiteljicu Carlu del Ponte - pa onda i 25 zemalja članica - da Hrvatska može početi pregovore 17. ožujka.

»Stanje je ozbiljno i zabrinjavajuće«, kazao nam je diplomat jedne važne europske zemlje, tradicionalno naklonjene Hrvatskoj. U četvrtak je u Zagrebu veleposlanike iz EU-a okupio i posebni diplomatski savjetnik Carle del Ponte Jean Daniel Ruch. Nakon briefinga, veleposlanicima je postalo jasno da Del Ponte i dalje smatra kako Hrvatska nedovoljno surađuje s Haaškim sudom. Briefing koji smo dobili bio je vrlo detaljan i uvjerljiv, ustvrdio je naš diplomatski sugovornik.

Sudionici ručka s hrvatskim premijerom nisu željeli govoriti o detaljima razgovora, samo su ustvrdili kako su premijerovi odgovori »bili neuobičajeni«. Povjerljivi izvori kazali su Vjesniku da je hrvatski premijer posebice reagirao na opasku kako bi u javnosti trebao biti određeniji u vezi s uhićenjem Ante Gotovine.

Nakon ručka, kako doznajemo, veleposlanici su ocijenili da ima ohrabrujućih i zabrinjavajućih vijesti.

Ohrabrujuće je to što je premijer svjestan ozbiljnosti situacije, a zabrinjavajuće što nema naznaka da Vlada priprema neki dramatičan pozitivan potez u vremenu kojeg ima sve manje.

»To je pitanje političke volje i mogućnosti. Ako politička volja postoji, onda ona nije izrečena na pravi način«, kazao nam je naš diplomatski sugovornik.

Od posljednjeg negativnog izvješća Carle del Ponte, u EU je prevladalo mišljenje da Hrvatska ne čini dovoljno kako bi ušla u trag Anti Gotovini. Prema toj tezi, Gotovini se vrlo jednostavno, uobičajenim policijskim metodama, može ući u trag ako se prate kanali njegove logističke potpore. Hrvatske su vlasti u nekoliko navrata naglašavale kako on nije u zemlji, a javni pozivi da se preda ne mogu se svrstati među dokaze da je Hrvatska predana vladavini prava.

Iako trenutačno nitko ne želi govoriti o tome kada će europska Dvadesetpetorica i njezina komisija kontaktirati s Carlom del Ponte, sasvim je izvjesno da vremena više nema mnogo. Kako je stajalo u zaključcima posljednjeg summita EU-a, Hrvatska je dobila odluku o početku pregovora za punopravno članstvo 17. ožujka, no pod uvjetom da riješi »slučaj Gotovina«. Iako je teško procijeniti ishod, može se predvidjeti kako će se još jednom pitanje početka pregovora rješavati uz mnogo nervoze i do posljednjeg trena.