Vjesnik: 24. 01. 2005.

Britanci zabrinuti da ih Amerika ne uvuče i u sukob s Iranom

Ministar Jack Straw sastavio izvješće od 200 stranica u kojem se kritizira ideja vojne intervencije protiv Irana zagovarajući diplomatsko rješenje

LONDON (Od Vjesnikove dopisnice) - Čvrsto podržavši Ameriku u Iraku, Britanija sada brine neće li Washington od nje uskoro zatražiti sličnu potporu i oko Irana. U to ime britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw već sastavio dosje u kojem navodi argumente protiv vojnog napada na Iran. London, čini se, ne želi sudjelovati u još jednom Bushevom srednjoistočnom ratu, ako bi do njega došlo.

U svijetu su stalno prisutne sumnje da Teheran razvija tajni program nuklearnog naoružanja. Amerikanci zbog toga navodno već snuju o kaznenoj intervenciji protiv Irana. nedavno je američki list New Yorker objavio je tvrdnje uglednog novinara Seymoura Hersha, da američki specijalci već tragaju po Iranu za nuklearnim ciljevima koje bi bilo vrijedno napasti.

»Straw i njegovi dužnosnici brinu da će jastrebovi u Washingtonu nagovoriti američkog predsjednika na napad na iranske nuklearne pogone, kao što su ga nagovorili da krene u irački rat«, tvrdi pak Sunday Times.

List dodaje da je radi toga šef Foreign Officea, Jack Straw, sastavio dosje od 200 stranica, u kojem se kritizira ideja vojne intervencije protiv Irana i zagovara diplomatsko rješenje.

Sastavljanje takovg dokumenta u velikom je kontrastu s držanjem Londona uoči iračkog rata. Tada su britanske vlasti objavile čak dva izvješća u kojima su navele, pa čak i forsirale, niz argumenata u prilog vojne intervencije u Iraku. No, britanski premijer Tony Blair platio je visoku cijenu kod domaćeg javnog mnijenja zbog svoje podrške Bushu. Zadnja stvar koja bi mu sada bila na pameti jest još jedan rat na Srednjem istoku. No, upravo to, kao krajnju mjeru, zagovaraju jastrebovi oko Busha, uključujući i njegovog zamjenika, Dicka Cheneya.

Umjesto sile, Britanija zagovara diplomatski pristup. Zajedno s Njemačkom i Francuskom ona pokušava nagovoriti Irance da odustanu od svog vojnog nuklearnog programa.

Britanski ministar vanjskih poslova u svome dokumentu opisuje i akcije međunarodnih nuklearnih inspektora u Iranu. S obzirom da je ta zemlja ranije prikrivala svoj nuklearni program, inspektori nisu sigurni imaju li pravi uvid u sve njene nuklearne djelatnosti. Ne znaju ni je li doista prekinuta »tajna dobavljačka mreža« nuklearnog materijala za Iran.

Straw priznaje da je suradnja Iranaca s međunarodnim inspektorima »mješovita i nedovršena«, ali unatoč tome zagovara diplomatsku opciju.

Washington međutim ne vjeruje da će europska diplomacija donijeti plodove u Iranu. Sunday Times prenosi riječi Richarda Perlea, bišeg savjetnika u Pentagonu, koji kaže: »Svakako postoji skepsa oko toga hoće li Europljani postići rezultat«. Perleu je teško povjerovati da bi iransko vodstvo doista bilo spremno odreći se programa nuklearnog naoružanja.

S druge strane, dužnosnici u Londonu su zabrinuti da bi američke bombe bačene na iranska nuklearna postrojenja uništile duge mjesece strpljivog diplomatskog rada. London nije previše siguran ni u preciznost američkih obavještajnih podataka o Iranu, prikupljenih pomoću špijunskih satelita.

David Kay, bivši američki inspektor naoružanja u Iraku, tvrdi međutim da su Europljani podložni iranskom manipuliranju, te smatra da bi bila »golema pogreška skinuti sa stola vojnu opciju«.

Jasna Zanić Nardini

Američki napad na Iran bio bi »velika strateška pogreška«

TEHERAN - Iransko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je u nedjelju Washington da bi akcija protiv islamske republike Iran bila »velika strateška pogreška« i objavilo da izjave o mogućem američkom vojnom napadu ne smatra ozbiljnima.

»Nema ničeg novog. S vremena na vrijeme Amerika pokreće psihološki rat«, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi. »Islamska republika je dosta jaka i može se braniti, ne osjećamo opasnost ni prijetnju. Ne mislimo da je napad moguć, osim ako netko želi učiniti ogromnu stratešku pogrešku«, dodao je Asefi. Američki predsjednik George W. Bush nedavno je izjavio da vojna opcija u rješavanju iranskog nuklearnog pitanja nije isključeno. (AFP/Hina)