Vjesnik: 25. 01. 2005.

Podignuta optužnica protiv Hasana Čengića

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) – Johnatan Smith, tužitelj posebnoga odjela tužiteljstva BiH za borbu protiv organiziranog i gospodarskog kriminala i korupcije, podigao je optužnicu protiv Hasana Čengića, visokog dužnosnika vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH

Čengića slovi za lidera »tvrde struje« u SDA i jednog od najutjecajnijih bošnjačkih političara, a nekoć je bio jedan od najbližih suradnika bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića. U ratu je Čengić obavljao dužnost »prvog logističara« Armije BiH i praktično je odlučivao kako će biti utrošene stotine milijuna dolara koje su Bošnjacima stizale kao pomoć iz islamskoga svijeta.

Kako doznaje Vjesnik, optužnica protiv Čengića odnosi se na navodnu zloporabu položaja i ovlasti u vrijeme kad je Čengić obnašao dužnost zamjenika ministra obrane Federacije BiH, a vezano za osnivanje i djelovanje BIO fondacije koju ovaj kontrolira. Navodno je upravo ova fondacija formirana novcem pribavljenim sumnjivim transakcijama, uključujući i veze s kontroverznom Agencijom za pomoć muslimanima trećeg svijeta (TWRA), koja se sumnjiči za financiranje međunarodnog terorizma. Sud BiH u idućih nekoliko dana treba odlučiti o tome hoće li prihvatiti optužnicu ili ne. Čengić je do sada demantirao sve optužbe na svoj račun.

Zanimljivo je da se taj bošnjački političar nalazi na američkoj »crnoj listi« osoba i organizacija koje su posebnom uredbom predsjednika Busha označene »opstrukcionistima« Daytonskog mirovnog sporazuma. Također, upravo je zbog pritiska Amerikanaca, koji su ga sumnjičili za veze s iranskom obavještajnom službom, Čengić morao odstupiti s dužnosti u Ministarstvu obrane, a nakon što su NATO-ove snage otkrile ilegalni kamp za (protu)terorističku obuku na Pogorelici.

Alenko Zornija