Novi list: 25. 01. 2005.

BIVŠI PREDSJEDNIK SRBIJE I SRJ

Milošević: Tuđman i ja nismo dijelili Bosnu

Srbija se zauzimala za očuvanje BiH, rekao je svjedok Ratko Marković

ZAGREB – Bivši potpredsjednik Vlade Srbije Ratko Marković završio je u ponedjeljak višednevno svjedočenje na haškom suđenju bivšem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću tvrdnjama da Srbija nije nikad sudjelovala u pregovorima o podjeli BiH već se zauzimala za njezino očuvanje u sastavu bivše države.

Svjedok je još tijekom tužiteljskog dijela ispitivanja prošlog tjedna odbacivao tvrdnje tužitelja Geoffreya Nicea da je bio nazočan pregovorima Zagreba i Beograda o podjeli BiH, održanima u proljeće 1991. godine, tvrdeći da je tema više sastanaka, uključivši onog Tuđman-Milošević u Karađorđevu, bila opće stanje u tadašnjoj državi.

Na Miloševićevo pitanje je li se na relaciji Zagreb-Beograd razgovaralo o podjeli Bosne, svjedok je u ponedjeljak odgovorio da o tome »uopće nije bilo riječi«. On je kazao da je cilj nekoliko sastanaka održanih 1991. godine bio »svestrano razmatranje političkih, ekonomskih i ustavno pravnih aspekata« odnosa u tadašnjoj državi.

Milošević je u dodatnom ispitivanju nastojao dokazati svoju tvrdnju da Srbija nije pregovarala o podjeli Bosne i tzv. »Beogradskom inicijativom«, koju je uveo kao dokaz. Radi se o sporazumu oko ostanka BiH u sastavu tadašnje SFRJ koji su vlasti u Beogradu, u rujnu 1991. godine, postigle s malom frakcijom Stranke demokratske akcije (SDA), koja se predvođena Adilom Zulfikarpašićem tada izdvojila iz SDA pod nazivom Muslimansko-bošnjačka organizacija (MBO). Taj dokument, ustvrdio je Milošević, dokazuje da se vlast u Beogradu »zalagala za kontinuitet Jugoslavije šest mjeseci nakon navodnog dogovora o podjeli Bosne u Karađorđevu«.

Marković je u svom prošlotjednom svjedočenju odbacio tvrdnje tužiteljstva da je protjerivanje više od 800 tisuća Albanaca s Kosova 1999. godine bilo posljedica politike vlade Srbije, tvrdeći da se tražilo mirno rješenje u sklopu kojeg je Marković po vlastitim riječima išao na Kosovo na pregovore s albanskim vođama tijekom 1998. godine čak 15 puta. Svjedok je egzodus kosovskih Albanaca objasnio njihovim strahom od NATO bombardiranja. (Hina)