Novi list: 26. 01. 2005.

NOVI DOGOVOR OPORBENIH STRANAKA NAVODNO JE SAMO PITANJE VREMENA

Sukob HNS-a i SDP-a bura u čaši vode

ZAGREB – Optužbe iz HNS-a na račun SDP-a ne prestaju, ali analitičari upozoravaju da ozbiljnog sukoba među tim dvjema strankama nema i da ga ne treba ni očekivati. Istina, napetosti između njih stalno se otvaraju jer se one bore za iste birače, pogotovo uoči lokalnih izbora. No, nakon tih izbora svi očekuju da će upravo SDP i HNS sklopiti brojne koalicije radi obnašanja vlasti na lokalnim razinama.

Čelnici HNS-a tvrde da je SDP ušao u veliku koaliciju s HDZ-om nakon što su premijer Sanader i šef oporbe Račan dogovorili da će zaustaviti »rat istražnim povjerenstvima«. Nitko ozbiljan u hrvatskoj politici ne vjeruje u tu koaliciju jer su HDZ i SDP glavni konkurenti na političkoj sceni. Neizbježna posljedica sve češćih Sanaderovih i Račanovih dogovaranja jest marginalizacija ostalih stranaka.

To posebno pogađa HNS koji nakon izbora 2003. nije lako prihvatio odlazak u oporbu te najavio želju za preuzimanjem vodstva u oporbi, nasuprot »mlakome« Račanu. Razvoj događaja, međutim, uzdrmao je položaj HNS-a, osobito afera glavnog tajnika stranke Srećka Ferenčaka s trgovinom zemljištem u Zagrebu.

Istodobno, Račan je nakon povlačenja Dražena Budiše iz politike sklopio sa Zlatkom Tomčićem novu oporbenu »pobjedničku koaliciju«. Osjećajući se marginalizirana, predsjednica HNS-a Vesna Pusić javno je pozivala SDP da počne takve pregovore i s HNS-om, tvrdeći da koalicije na lokalnim razinama neće biti moguće bez prethodnog sporazuma na državnoj razini. Taj uvjet SDP-u više se ne spominje, a HNS je istovremeno počeo razvijati vlastitu koaliciju s liberalnim strankama. Promatrači kažu je da je novi dogovor između HNS-a i SDP-a samo pitanje vremena i da su njihovi aktualni sukobi »bura u čaši vode«.

B. PODGORNIK